Запис Детальніше

Фундаментальні засади створення новітніх методів синтезу нанокомпозитних та наноструктурованих матеріалів з заданими функціональними властивостями

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фундаментальні засади створення новітніх методів синтезу нанокомпозитних та наноструктурованих матеріалів з заданими функціональними властивостями
 
Subject нанооксиди металів
нанокомпозити
багатошарові вуглецеві нанотрубки
наноструктуровані силіциди металів
546:541.183:541.128
 
Description Звіт про НДР: 462 с., 214 рис., 66 табл., 4 додатки, 493 джерела.
Об'єкт дослідження – нанокомпозити «оксиди металів/багатошарові вуглецеві нанотрубки» та нанопорошки, нанострижні і наноструктуровані силіциди хрому, молібдену, вольфраму.
Мета роботи – концептуальне обґрунтування фундаментальних засад новітніх методів синтезу нанокомпозитів «оксиди металів/багатошарові вуглецеві нанотрубки» та наноструктурованих силіцидів металів VI-B групи з регульованою структурою та заданими електрохімічними, каталітичними та іншими фізико-хімічними і цінними функціональними властивостями.
Метод дослідження – теоретичний аналіз сучасних літературних джерел і статистичний аналіз фізико-хімічних методів аналізу (спектроскопічних, спектрофотометричних, дифракційних, термічних методів аналізу та електронної мікроскопії).
Створено нову фундаментальну наукову концепцію умов цілеспрямованого синтезу оксидів металів та нанокомпозитів «оксиди металів/багатошарові вуглецеві нанотрубки» з регульованою структурою і заданими властивостями, які можуть бути використані як фотокаталізатори та електрокаталізатори, енергоперетворюючі пристрої. Запропоновані концептуальні засади альтернативних методів (високотемпературний електрохімічний синтез та металотермічне відновлення) прямого синтезу наноструктурованих силіцидів металів VI-B групи.
Розроблено методики синтезу нанокомпозитів «оксиди металів (Ti, Zr, Sn)/багатошарові вуглецеві нанотрубки», досліджено їх структуру та винайдено залежності структурних параметрів від умов синтезу. Визначено каталітичні і електрохімічні властивостей синтезованих нанокомпозитів і показано взаємозв’язок між структурою, властивостями та умовами
отримання оксидів металів і нанокомпозитів «оксиди металів/багатошарові вуглецеві нанотрубки».
Визначено механізми металотермічного відновлення, формування та розряду електрохімічно активних часток та обґрунтувано метод зближення і суміщення парціальних процесів електровідновлення металевого та неметалевого компонентів синтезу силіцидів Cr, Mo, W. Отримані результати дозволили обрати оптимальний склад електролітів та умови електролізу. Досліджено склад (сполуки різної стехіометрії) синтезованих силіцидів хрому, молібдену і вольфраму і виявлено, що в залежності від умов здійснення металотермічного відновлення, отримуються нанопорошки, нанострижні та наноструктуровані покриття різної дисперсності, морфології, структури, твердості.
Запропоновані фундаментальні закономірності спрямованого синтезу нанооксидів металів, нанокомпозитів «оксиди металів/багатошарові вуглецеві нанотрубки» та наноструктурованих силіцидів металів VI-B групи із заданими структурою, каталітичними, електрохімічними, напівпровідниковими, антикорозійними та іншими цінними функціональними властивостями.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Астрелін, І.
 
Date 2015-09-22T10:22:56Z
2015-09-22T10:22:56Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 462 л.
 
Identifier КВНТД I.2 15.17.01
Д/б №2519-ф
Фундаментальні засади створення новітніх методів синтезу нанокомпозитних та наноструктурованих матеріалів з заданими функціональними властивостями : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. І. Астрелін. - К., 2014. - 462 л. + CD-ROM. - Д/б №2519-ф
0112U000297
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12545
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.