Запис Детальніше

Впровадження хмарних технологій в систему освіти та створення віртуальних комп’ютерних науково-навчальних лабораторій дослідницького університету

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Впровадження хмарних технологій в систему освіти та створення віртуальних комп’ютерних науково-навчальних лабораторій дослідницького університету
 
Subject віртуальна лабораторія
віртуальний кабінет
віртуальна машина
термінальний сервер
open nebula
інформаційна система
usb – redirector
гіпервізор
681.51
 
Description Звіт про НДР, 119 сторінок, 4 таблиці, 21 рисунок, 1 додаток

Розроблені програмно-технічні основи віртуальної комп’ютерної лабораторії (ВЛ) на основі хмарних технологій. Головні відмінності від хмарних сервісів, що пропонуються в Інтернет в останні роки – це розширені функції для користувача з можливістю інтерактивного використання фізичних лабораторних інструментів як з боку сервера так і з боку клієнта, а також поглиблений менеджмент віртуальних машин (ВМ) та інфраструктур практично на рівні прав адміністратора Хмари з одночасним збереженням необхідного рівня інформаційної безпеки.
Розглянуті програмні засоби для створення віртуальної наукової лабораторії дослідницького університету, яка одночасно може функціонувати як навчальна для студентів-дослідників. Розглянуті структури з підвищеною надійністю за рахунок міграції віртуальних машин як в локальних кластерах, так і використання ресурсів зовнішніх орендованих хмар. Надані рекомендації щодо варіантів структурних рішень віртуальних лабораторій залежно від кількості одночасно діючих ВМ.
Одна із значних проблем хмарних сервісів і віртуальних лабораторій також – це надійність мережевого доступу. Надійність мережі часто стає суттєвою перешкодою в використанні зовнішніх хмар.
Вирішення цієї глобальної проблеми можливе при розробці нових протоколів маршрутизації, використанням MPLS та системи адресації IPv6, де можна використати розширені можливості по динамічному керуванню мережами.
В НДР запропонований перелік функцій управління гіпервізорами віртуальних платформ з боку користувача, які не пропонуються провайдерами хмарних сервісів, але дозволять користувачу вільно використовувати ВЛ, починаючи з запуску зупиненої ВМ та закінчуючи підключенням технічних засобів до локального комп’ютера, які були б доступні з віртуального середовища, що дозволить проводити роботи з програмно-апаратними об’єктами дослідження чи розробки.
Аналіз додаткових розширених функцій для користувача показав, що для забезпечення інформаційної безпеки користувача потрібно обмежити від впливу на об’єкти ВЛ, які не є його власністю, але одночасно дати необхідні права на управління об’єктами його власності.
Частина функцій ОС та гіпервізора доступні тільки адміністратору системи. Це потребує модернізації базових програмних засобів для повної об’єктної прив’язки. Показано яким чином можлива модернізація.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Кулаков, Ю.
 
Date 2015-09-23T12:50:00Z
2015-09-23T12:50:00Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 121 л.
 
Identifier КВНТД I.1 01.05.03
Д/б №2621-п
Впровадження хмарних технологій в систему освіти та створення віртуальних комп’ютерних науково-навчальних лабораторій дослідницького університету : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Ю. Кулаков. - К., 2014. - 121 л. + CD-ROM. - Д/б №2621-п
0113U003352
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12575
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.