Запис Детальніше

Розроблення нових методів дослідження нанорозмірних плівок (EUTIO3, BIFEO3, DYSCO3 та ін.) для потреб наноприладів НВЧ та спінтроніки

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розроблення нових методів дослідження нанорозмірних плівок (EUTIO3, BIFEO3, DYSCO3 та ін.) для потреб наноприладів НВЧ та спінтроніки
 
Subject діелектричні резонатори
надвисока частота
діелектрична проникність
добротність
 
Description Розробка методів дослідження і створення вимірювального стенду для визначення надвисокочастотних характеристик новітніх ізотропних й анізотропних підкладкових діелектричних матеріалів та нанорозмірних плівок.
с. , рис. , таблиць , джерел .

Об'єкти дослідження: Діелектричні резонатори з поперечним розрізом. Монокристалічні діелектричні матеріали, придатні для використання у якості підкладок для епітаксіального вирощування нанорозмірних плівок із заданими властивостями, а також структури зі сформованими на полікорових підкладках плівками складу BamSrnTiO3, модифікованих MgO, з товщинами 380 ... 600 нанометрів, а так же плівки типу BaTimZrnO3. У нас вже є практичний досвід дослідження деяких монокристалічних матеріалів-фероїків, таких як (LaAlO3)0.3(Sr2AlTaO6)0,7, DyScO3, SmScO3,).

Мета роботи: Дослідження спрямовані на розробку нових методів вимірювання НВЧ характеристик монокристалічних матеріалів, а також складних багатошарових структур, що включають нанорозмірні плівки, дослідження їх властивостей з метою отримання вичерпних відомостей про їх електрофізичні характеристики.

Отримані результати:
1. Розроблено метод дослідження НВЧ характеристик діелектричних об'ємних і тонко плівкових матеріалів на основі діелектричного резонатора з поперечними розрізом.

2. Дослідження залежності резонансної частоти від робочого зазору показали, що метод з поперечним розрізом має обмеження по вимірюваній проникності та товщині зразка, що вимагає визначення меж застосування.

3. Показано, що метод має високу чутливість при вимірюванні діелектричних НВЧ параметрів матеріалів за групами ε контрольованих матеріалів.

4. Виконано дослідження новітніх монокристалічних діелектриків ДyScO3, TbScO3, SmScO3 спеціально розроблених як надчеревній матеріал для отримання напружених плівок.

5. Виконано дослідження структур з сформованими на полікорових підкладках плівками складу BamSrnnTiO3, модифікованих MgO, з товщинами 380 ... 600 нанометрів, а так же плівки типу BaTimZrnO3.

6. Виконано комп'ютерне моделювання і розрахунок параметрів всіх зазначених об'єктів.

Рекомендована область використання, сфера застосування: дослідження та контроль діелектричних характеристик спеціальних матеріалів для селективних пристроїв СВЧ діапазону, для вимірювальної апаратури, систем радіолокації та зв'язку, медичної апаратури.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Молчанов, В.
 
Date 2015-09-24T10:44:56Z
2015-09-24T10:44:56Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 68 л.
 
Identifier КВНТД I.2 12.27.01
Д/б №2633-п
Розроблення нових методів дослідження нанорозмірних плівок (EUTIO3, BIFEO3, DYSCO3 та ін.) для потреб наноприладів НВЧ та спінтроніки : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Молчанов. - К., 2014. - 68 л. + CD-ROM. - Д/б №2633-п
0113U000676
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12587
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.