Запис Детальніше

Розробка ефективних технологій на основі сучасних автоматизованих систем керування якістю виготовлення виробів приладобудування

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка ефективних технологій на основі сучасних автоматизованих систем керування якістю виготовлення виробів приладобудування
 
Subject технологічна підготовка виробництва
автоматична система діагностики і керування якістю
адаптивна система керування
токарна обробка
фрезерна обробка
моделювання технологічних параметрів
62-503.57: 621.941.1: 921.914.1
 
Description Звіт НДР: 167 аркушів, 68 рис., 11 таб., 64 джерел.
Об’єкт дослідження – технологічні процеси виготовлення деталей приладів.
Предмет дослідження (розробки) – методи та засоби діагностики та керування процесом обробки деталей приладів.
Мета дослідження – підвищення продуктивності процесів механічної обробки деталей приладів на базі створення автоматичної системи діагностики та керування якістю виготовлення деталей приладів та адаптивної системи керування процесом з використанням математичного моделювання та прогнозування параметрів обробки.
Методи дослідження – експериментальні дослідження процесів токарної та фрезерної обробки, нечіткий метод групового врахування аргументів – при моделюванні технологічних параметрів, методи аналізу сили різання, методи аналізу сигналу вібрації, наукові основи технології приладо- і машинобудування, теорії керування, методи алгоритмізації та програмування – при створенні системи автоматичної діагностики та автоматичного керування якістю виготовлення деталей і адаптивної системи керування режимами оброблення кінцевою фрезою тонкостінних деталей з алюмінію.
Розроблена загальна методологія технічного діагностування процесу механічної обробки деталей точінням, визначено параметри якості цього процесу, їх якісні показники згідно з завданням, а також вибрано параметр-супутник як діагностична ознака, що відповідає такому процесу і відображає технічний стан цього процесу і обладнанню, на якому він реалізується, та їх основні показники якості. Створена функціонально-параметрична та структурна схеми автоматичної системи діагностики процесу механічної обробки деталей при точінні, розроблена процедурна технологія проведення контролю якості такого процесу і математичні моделі визначення якісного стану процесу обробки деталі та системи прийняття необхідних рішень по такому процесу по ходу обробки партії деталей. Розроблено приладне та енергетичне забезпечення роботи створеної системи технічного діагностування, алгоритм роботи та програмне забезпечення якісної роботи системи діагностики. Створено дослідний зразок автоматичної системи діагностування точності, якості та надійності на основі токарного верстата з ЧПК типу ТПК-125М.
Встановлено, що при обробці корпусних деталей кінцевими фрезами, які мають велику кількість поверхонь складного профілю, розв’язати задачу підвищення продуктивності з забезпеченням необхідної точності та заданих параметрів якості поверхневого шару можливо шляхом використання системи керування процесом різання.
Запропоновано структурну та функціональну схему керування процесом обробки та наведено для неї передавальну функцію. Запропонована принципова схема системи керування процесом обробки. Обґрунтовано вибір устаткування (верстат, ЕОМ, пристрій узгодження) для практичної реалізації системи керування процесом фрезерування. Запропоновано верстат та вибрано систему ЧПК. Обґрунтовано вибір ЕОМ та операційної системи для неї. Запропонована блок-схема виробничого варіанту системи керування процесом. Розроблено практичні рекомендацій з використання системи керування
Апробація адаптивної системи керування процесом обробки деталей та автоматичної системи діагностики на публічному акціонерному товаристві «Науково-виробниче об’єднання «Київський завод автоматики ім. Г.І. Петровського» дозволило знизити собівартість обробки деталей в 1,2 – 1,3 рази за рахунок автоматичного контролю точності обробки деталей, підвищити ресурс роботи обладнання при механічній обробці деталей 1,4 – 1,5 рази за рахунок автоматичного забезпечення якісних показників якості процесу різання та запобіганню виникнення аварійних ситуацій, підвищити період стійкості використовуваного різального інструменту в 1,3 – 1,4 рази за рахунок моніторингу його розмірного зношення та відповідності його стану заданим умовам обробки, підвищити продуктивність виконання операцій в 1,2 –1,4 рази за рахунок зміни режимів обробки і, як наслідок, скорочення часу обробки при забезпеченні необхідної якості обробленої поверхні, продовжити час роботи інструменту в 1,2 – 1,4 рази до його зношення за рахунок роботи в оптимальних режимах, скоротити час фрезерування основних поверхонь на 15 % при обробці тонкостінних корпусних деталей із алюмінію з застосуванням адаптивної системи керуванням процесу, що при масовому виробництві дозволить зменшити загальні витрати на виготовлення деталей.
Результати роботи впроваджено в навчальний процес при викладанні курсів «Управління якістю продукції в приладобудуванні» (підготовлено новий розділ «Адаптивні системи контролю якості виробів приладобудування») та «Діагностика роботи технологічного обладнання» (підготовлено новий розділ «Автоматична система діагностики процесу токарної обробки»), а також внесені відповідні зміни в лекційні матеріали на курсах підвищення кваліфікації інженерів-технологів й в післядипломному навчанні. За даними курсами підготовлено відповідні цикли лабораторних робіт.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Румбешта, В.
 
Date 2015-10-02T15:18:20Z
2015-10-02T15:18:20Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 167 л.
 
Identifier КВНТД I.2 12.13.07
Д/б №2653-п
Розробка ефективних технологій на основі сучасних автоматизованих систем керування якістю виготовлення виробів приладобудування : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Румбешта. - К., 2014. - 167 л. + анот. звіт + CD-ROM. - Д/б №2653-п
0113U002296
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12649
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.