Запис Детальніше

Теоретичне обґрунтування принципів побудови діагностичної медичної техніки і технологій її застосування (комплексна)

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Теоретичне обґрунтування принципів побудови діагностичної медичної техніки і технологій її застосування (комплексна)
Т. 1 Теорія дифракційних оптичних елементів і систем для оптоінформатики та офтальмології
Т. 2 Визначення принципів побудови багатофункціональних діагностичних пристроїв для медико-біологічних досліджень живих організмів
 
Subject дифракційний оптичний елемет
дифракційні коректори аберацій
рефракційно-дифракційне компонування
інтраокулярні дифракційні лінзи
біологічний об'єкт
багатофункціональний прилад
транскутанна киснеметрія
матриця сенсорів кисню
парціальний тиск вуглекислого газу
водневий показник
серцево-судинна система
модуляція серцевого ритму
681.2
 
Description Т. 1 Звіт про НДР: 189 с., 106 рис., 11 табл., 72 джерела.
Об’єктом дослідження є процес проектування інтраокулярних оптичних систем.
Предметом дослідження є методи проектування рефракційно-дифракційних інтраокулярних оптичних систем.
Мета даної роботи полягає в дослідженні оптичних полів, які формуються різними типами дифракційних оптичних елементів (ДОЕ), і в доопрацюванні класичної теорії дифракції в напрямку створення теоретичних засад проектування сучасних ДОЕ і систем на їх основі.
У результаті виконання НДР отримано узагальнену математичну модель перетворення оптичного поля параксіальними та непараксіальними ДОЕ (кіноформ, асферична лінза Френеля, фазовалінза, багатопорядкові, інтраокулярні ДОЕ); запропоновані методи їх комп’ютерного моделювання та визначення основних оптичних характеристик. Розроблено методику визначення фазових та енергетичних перетворень в ДОЕ у різних порядках дифракції. Запропоновано метод проектування мультифокального ахроматичного інтраокулярного ДОЕ біфокального типу. Отримано новий метод оцінки якості зображень, що створюють такі мультифокальні ДОЕ за наявності фону із урахуванням положення та ефективності неробочих дифракційних порядків. Розроблені методики проектування ахроматичних та високоефективних ДОЕ для роботи у широкому спектральному діапазоні. На основі абераційної моделі непараксіальних ДОЕ розроблені методи корекції монохроматичних аберацій (сферична аберація, кома) як монохроматичних так і поліхроматичних рефракційних оптичних систем (ОС) з ДОЕ.
Т. 2 Звіт НДР, заключний: 190 с., 44 рис., 6 табл.
Запропоновано нова науково-обґрунтована концепція принципів побудови медичних діагностичних пристроїв та технологій їх застосування на основі багатофункціонального діагностичного приладу для контролю основних параметрів судинної системи та оцінки стану життєздатності живих організмів шляхом транскутанного контролю парціального тиску кисню, та вуглекислого газу в підшкірних тканинах in vivo, вимірювання вмісту кисню у видихуваному повітрі, біологічних середовищах, контроль рівня водневого показника, а також аналізу синхронізації дихання та серцевих ритмів. Розроблені структура та схемотехнічні рішення пристрою, сенсори парціального тиску кисню та принципи створення багатоканальних растрових матриць сенсорів на базі електрохімічних комірок. Проаналізовані алгоритмічні та програмні рішення сполучення цих сенсорів із засобами обробки інформації. Визначені оптимальні місця для розміщення сенсорів кисню на шкірному покрові людини. Розроблена методика використання сенсорів для контролю вмісту кисню у видихуваному повітрі.
Визначено основні принципи створення ефективних засобів транскутанної киснеметрії на основі використання багатоканальних растрових матриць сенсорів кисню. Проаналізовано вплив джерел тепла на розподіл температурного поля растрової матриці і визначення їх оптимальної конфігурації. Проведена оцінка функціонального стану організму людини на основі показників судинної системи, системи дихання та рівня водневого показника. Запропонована неінвазивна технологія надає можливість саме у момент дослідження одержувати цінну та достовірну інформацію про основні показники функціонального стану біологічних об`єктів.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Колобродов, В.
Воронов, С.
 
Date 2015-10-08T10:19:53Z
2015-10-08T10:19:53Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 370 л.
 
Identifier КВНТД I.2 12.12.20
Д/б №2518-ф
Теоретичне обґрунтування принципів побудови діагностичної медичної техніки і технологій її застосування (комплексна) : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Колобродов, С. Воронов. - К., 2014. - 189 л. + 181 л. (Т.1 + Т. 2)+ додатки + CD-ROM. - Д/б №2518-ф
0112U002403
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12684
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.