Запис Детальніше

Дослідження новітніх адаптивних цифрових антенних решіток для перспективних інформаційно-комунікаційних радіосистем подвійного призначення

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження новітніх адаптивних цифрових антенних решіток для перспективних інформаційно-комунікаційних радіосистем подвійного призначення
 
Subject антенні решітки
навігаційні системи
адаптивні антени
621.372.22
 
Description Звіт про НДР: 133 с, 172 рис., 6 табл., 16 джерел.
Об'єкт дослідження – процеси адаптивного керованого прийому електромагнітних хвиль та обробка сигналів цифровими антенними решітками.
Мета роботи – розробка принципів побудови та шляхів інженерної реалізації інтелектуальних антен – новітніх адаптивних цифрових антенних решіток, здатних автоматично в режимі реального часу реагувати на електромагнітну обстановку.
1. Методом нейронних мереж та бджолиного рою проведено багатопараметричну оптимізацію топології двочастотної антенної решітки для прийому навігаційних сигналів в діапазонах L1 та L2 GPS/ГЛОНАСС. Антенна решітка складається з 10 мікросмужкових випромінюючих елементів, що живляться незалежно за допомогою коаксіальних зондів. Структура решітки виконана по двошаровій друкованій технології на основі серійних високоякісних діелектричних підкладок типу ТММ 6 (діелектрична проникність ε=6) із товщинами 3,125 мм та 6,25 мм. На верхній фольгованій поверхні діелектричної підкладки із товщиною 3,125 мм по кутам квадратів зі сторонами 120 та 94 мм розташовано чотири кільцевих випромінюючих резонатора для діапазону L2 та чотири кільцевих випромінюючих резонатора для діапазону L1. Приведено результати експериментальних досліджень решітки. Побудована математична модель цифрової антенної решітки із адаптивним формуванням нулів та максимумів діаграми спрямованості шляхом поєднання декількох програмних продуктів, таких як: CST Microwave Studio, MatLab, Simulink із власними програмами оптимізації вагових коефіцієнтів решітки. Показана ефективність використання методу спряжених градієнтів для придушення активних завад з точки зору його реалізації на ПЛІС, швидкості роботи та потенційно можливих рівней придушення завад.

Результати впроваджуються в супутникові навігаційні системи різного призначення, які виробляються і поставляються КБ навігаційних систем “Навіс-Україна” (м. Сміла) на замовлення українських і зарубіжних компаній.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Дубровка, Ф.
 
Date 2015-10-08T11:53:48Z
2015-10-08T11:53:48Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 131 л.
 
Identifier КВНТД 1.2 12.12.04
Д/б №2624-п
Дослідження новітніх адаптивних цифрових антенних решіток для перспективних інформаційно-комунікаційних радіосистем подвійного призначення : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Ф. Дубровка. - К., 2014. - 131 л. + CD-ROM. - Д/б №2624-п
0113U000998
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12685
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.