Запис Детальніше

Виробнича складова формування конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств Житомирської області

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Виробнича складова формування конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств Житомирської області
 
Creator Мартинчик, О. А.
Martynchyk, O.
 
Subject ресурси
resources
структура товарної продукції
structure of commodity products
землекористування
land-use
продуктивність праці
labour productivity
основні виробничі фонди
capital productive assets
оборотні засоби
current assets
ефективність
efficiency
сільськогосподарські підприємства
agricultural enterprises
 
Description The article investigates the current state of the resources provision at agricultural enterprises in Zhytomyr region. The production direction of the business is defined, grouping by the size of agricultural lands is performed, the latter allowingto find the tendency to decreasing of areas of middle-sized enterprises and increasing of land-use by big-sized enterprises. Such grouping shows merging and consolidation of the rented lands by big investors, agricultural holdings and corporations which are able to efficiently work it. It is proven that usage of the modern machinery and mechanic means leads to the increase of production volumes and rates, release of employees and increase of efficiency rate within the research period. It is defined that the investigated enterprises efficiently use their productive assets, upgrade their material and technical resources. It is found out that profitability and cost effectiveness of agricultural enterprises in Zhytomyr region directly depends on the development and final results of crop production.
У статті досліджено сучасний стан ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств Житомирської області. Визначено виробничий напрям діяльності, здійснено групування за розміром сільськогосподарських угідь, що дозволило виявити тенденцію до зменшення площ середніх за розміром підприємств та зростання землекористування у великих і вказало на укрупнення та об’єднання орендованих земель аграрних формувань області великими інвесторами, агрохолдингами та корпораціями, які здатні ефективно оброблювати великі площі земель. Доведено, що використання сучасної техніки та засобів механізації виробничих процесів сприяло зростанню обсягів та темпів виробництва продукції, вивільненню значної кількості працівників, та значному збільшенню рівня продуктивності праці протягом періоду дослідження. Визначено, що у досліджуваних господарствах виробничі фонди використовуються ефективно, відбувається оновлення матеріально-технічної бази. З’ясовано, що прибутковість та рентабельність сільськогосподарських підприємств Житомирської області безпосередньо залежать від розвитку та кінцевих результатів галузі рослинництва.
 
Date 2015-04-02T11:14:50Z
2015-04-02T11:14:50Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Мартинчик О. А. Виробнича складова формування конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств Житомирської області / О. А. Мартинчик // Агросвіт. – 2014. – № 14. – С. 64–68.
2306-6792
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2081
 
Language uk
 
Publisher ДКС Центр