Вміст аскорбінової кислоти і каротину у сировині пряно-ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl.
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вміст аскорбінової кислоти і каротину у сировині пряно-ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl.
|
|
Creator |
Котюк, Л. А.
Kotyuk, L. |
|
Subject |
пряно-ароматичні рослини
вітаміни аскорбінова кислота каротини Полісся України aromatic plants vitamins ascorbic acid carotenes Woodlands of Ukraine Lamiaceae Lindl. |
|
Description |
The highest content of ascorbic acid in grass of annual aromatic plants grown in Zhytomyr Woodlands was found in blueflower form of Dracocephalum moldavica L., where this meaning amounted to 198.62±7.8 mg%, and the lowest – in Satureja hortensis L., with 45.46±1.58 mg% of the vitamin C in raw material. Among the perennial species maximum level of the ascorbic acid was found in raw Hyssopus angustifolius M.B. (308.91±4.78 mg%), and the lowest – in Origanum vulgare L. (38.11±1.88 mg%). The content of carotene in raw plants of the Lamiaceae family was not significant. Among the annual plants its highest content was found in grass Satureja hortensis L. – 1.12 mg%, and the lowest – in Elsholzia cristata Willd. (0.15±0.01 mg%). Among the perennial plants, the maximum content of carotene was found in Hyssopus officinalis L. cv. Vodograj – 2.28±0.04 mg%, and the minimum (0.15±0.01 mg%) – in Salvia officinalis L.
Найвищий вміст аскорбінової кислоти у траві однорічних пряно-ароматичних рослин, вирощених в Житомирському Поліссі, виявлено у синьоквіткової форми Dracocephalum moldavica L., де цей показник становив 198,62±7,8 мг%, найнижчий – у Satureja hortensis L., в сировині якого виявлено 45,46±1,58 мг% вітаміну. Серед багаторічних видів максимальний вміст аскорбінової кислоти було виявлено у сировині Hyssopus angustifolius M.B. (308,91±4,78 мг%), мінімальний – у Origanum vulgare L. (38,11±1,88). Вміст каротину в сировині рослин родини Lamiaceae незначний. Серед однорічних рослин його найвищий вміст виявлено у траві Satureja hortensis L. – 1,12±0,01, найнижчий – у Elsholzia cristata Willd. (0,15±0,01 мг%). Серед багаторічних рослин максимальний вміст каротину виявлено у Hyssopus officinalis L. cv. Vodograj, де цей показник становив 2,28±0,04 та мінімальний (0,15±0,01 мг%) – у Salvia officinalis L. |
|
Date |
2015-06-15T07:14:55Z
2015-06-15T07:14:55Z 2013 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Котюк Л. А. Вміст аскорбінової кислоти і каротину у сировині пряно-ароматичних рослин родини Lamiaceae Lindl. / Л. А. Котюк // Біологічні студії. – 2013. – Т. 7, № 2. – С. 83–90.
1996-4536 http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2573 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Львівський національний університет імені Івана Франка
|
|