Запис Детальніше

Вивчення антимікробної активності етанольного екстракту Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae)

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вивчення антимікробної активності етанольного екстракту Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae)
 
Creator Котюк, Л. А.
Kotyuk, L.
 
Subject етанольний екстракт
мінімальна бактеріостатична концентрація
мінімальна бактерицидна концентрація
ethanol extract
minimal bacteriostatic concentration
minimal bactericidal concentration
Lophanthus anisatus
 
Description The paper provides the information on the component composition of ethereal oil of Lophanthus anisatus cultivated in Zhytomyr Polissya. In the ethereal oil of mint anise 31 component were identified: pulegone (59,187%), isomenthone (14,342%), bicyclogermakren (3,208%), germacrene D (3,013%), β-kariofilen (2,995%), menthone (2,205%) 1,6 germacradien-5-ol (1,502%), isopulegone (1,400%) piperitenone (0,921%), α-cadinol (0,977%), bicycloelemene (0,671%) piperitone (0,628%), δ-cadinene (0,429%), epi-α-cadinol (0,496%) and other.
The antimicrobial activity of Lophanthus anisatus extract was studied in accordance with the common methodology of determining the sensitivity of microorganisms to antibacterial preparations. The aboveground part of plants harvested in the last ten-day period of August, in the flowering phase, was used in the experiments. The raw material was reduced to fragments of 1 – 1,5 mm according to the requirements of pharmacopoeia. The extract of L. anisatus was obtained by the method of maceration in 40% ethyl alcohol at a ratio of 1:5 and the concentration of 200 mg/ml. The availability of antimicrobial activity of extracted substances in the structure of the substances studied was determined by the way of comparison of their minimum inhibiting concentrations (MIC) and minimum bactericidal/fungicidal concentrations (MBC/MFC) with those in 40% ethyl alcohol.
The paper investigates the biological activity of 40% ethanol extract of Lophanthus anisatus herb grown under the conditions of Ukrainian Polissya as to golden staphylococcus (Staphylococcus aureus), coliform bacillus Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans which are pathogenic in reference to other organisms.
The ethanol extract of L. anisatus contained substances that influenced S. aureus and E. coli causing the twofold increase of MIC and MBC indices of 40% ethyl alcohol. The components of L. anisatus extract also doubled the bacteriostatic effect of 40% ethanol as to P. aeruginosa. The extracted substances did not influence C. albicans.
The paper draws attention to the prospects of the further more detailed study of ethanol extracts of mint anise with the aim of producing antibacterial and antifungal herbal preparations.
У статті наведено відомості про компонентний склад ефірної олії Lophanthus anisatus, культивованої в умовах Житомирського Полісся. У ефірній олії лофанта ганусового було ідентифіковано 31 компонент, з яких переважаючими були: пулегон (59,187%), ізоментон (14,342%), біциклогермакрен (3,208%), гермакрен D (3,013%), β-каріофілен (2,995%), ментон (2,205%).
Досліджено біологічну активність 40% етанольного екстракту Lophanthus anisatus, вирощеного в умовах Полісся України, щодо золотистого стафілокока (Staphylococcus aureus), кишкової палички (Escherichia coli), синьогнійної палички (Pseudomonas aeruginosa) та кандіди біліючої (Candida albicans), які є патогенними стосовно інших організмів.
Етанольний екстракт лофанту ганусового містив у своєму складі речовини, які впливали на S. aureus та E. coli, призводячи до підвищення показників MIC і MBC 40% етилового спирту у 2 рази. Компоненти екстракту L. anisatus також двократно посилювали бактеріостатичну дію 40% етанолу щодо P. aeruginosa. На C.albicans екстраговані речовини не впливали.
Відмічено перспективність подальшого детальнішого вивчення етанольних екстрактів трави лофанту ганусового з метою виготовлення антибактеріальних та антифунгальних рослинних препаратів.
 
Date 2015-04-30T07:20:44Z
2015-04-30T07:20:44Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Котюк Л. А. Вивчення антимікробної активності етанольного екстракту Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae) / Л. А. Котюк // Вісник ЛНУ ім. Тараса Шевченка. – 2014. – № 10 (293), ч. 1. – С. 53–61.
2227-2844
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2285
 
Language uk
 
Publisher Луганський національний університет імені Тараса Шевченка