Запис Детальніше

Активність ферментів антиоксидантної системи у молодняка української м’ясної породи за впливу мікроелементів

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Активність ферментів антиоксидантної системи у молодняка української м’ясної породи за впливу мікроелементів
 
Creator Милостива, Д. Ф.
Грибан, В. Г.
Mylostyva, D.
Griban, V.
 
Subject еритроцити
гемоглобін
антиоксиданта система
супероксиддисмутаза
каталаза
пероксидаза
мідь
марганець
кобальт
erythrocytes
hemoglobin
antioxidant system
superoxide dismutase
catalase
peroxidase
copper
manganese
cobalt
 
Description The research results related to the morphological changes in blood indices and in the activity of antioxidant system enzymes in young cattle, as well as while adding microelements in the form of copper sulfate, cobalt chloride and manganese sulfate to the diet testify to the increase number of erythrocytes and hemoglobin level increased under the influence of mineral compounds. The data obtained show that cobalt had the strongest impact on the morphological parameters of blood of cattle. One can also observe a considerable effect of microelements on the superoxide dismutase, catalase and peroxidase activity. Copper and manganese prove most efficient as to their effects on the activity of antioxidant enzymes. The above changes in the number of erythrocytes, hemoglobin content and the activity of antioxidant enzymes stipulated by the fact that the copper, cobalt and manganese have a stimulating effect on the hematopoietic processes of the body and form a part of antioxidant enzymes.
У результаті вивчення змін морфологічних показників крові та активності ферментів антиоксидантної системи у молодняка великої рогатої худоби за умови додавання до раціону мікроелементів у вигляді сульфату міді, хлориду кобальту та сульфату марганцю, було встановлено, що за дії мінеральних сполук кількість еритроцитів та вміст гемоглобіну зазнавали змін. Отримані дані свідчать, що найвищі морфологічні показники крові були у тварин за впливу кобальту. Також відмічалося, що мікроелементи мали вплив й на супероксиддисмутазну, каталазну та пероксидазну активність. Найбільший вплив на активність антиоксидантних ферментів мали мідь та марганець. Такі зміни кількості еритроцитів, вмісту гемоглобіну та активності ферментів антиоксидантної системи обумовлено тим, що мідь, кобальт та марганець мають стимулюючий вплив на кровотворні процеси організму та входять до складу антиоксидантних ферментів.
 
Date 2015-09-07T10:38:24Z
2015-09-07T10:38:24Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Милостива Д. Ф. Активність ферментів антиоксидантної системи у молодняка української м’ясної породи за впливу мікроелементів / Д. Ф. Милостива, В. Г. Грибан // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 187–191.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2773
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет