Запис Детальніше

Механізми стійкості міокарду до екзогенних β-симпатоміметиків

eKhNUIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Механізми стійкості міокарду до екзогенних β-симпатоміметиків
 
Creator Зінкович, І.І.
 
Subject β-симпатоміметики
стійкість міокарда
нейро-гуморальна регуляція
ліпопероксидація
простаноїди
циклічні нуклеотиди
 
Description Зінкович І.І. Механізми стійкості міокарда до екзогенних β-симпатоміметиків. – Рукопис.
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.03.04 – патологічна фізіологія. – Інститут фізіології ім.. О.О. Богомольця НАН України, Київ, 2002.
Дисертація присвячена дослідженню гуморально-метаболічних механізмів стійкості міокарда до навантаження екзогенним ізадрином. Доведено, що стійкість організму визначається початковим станом регуляторних систем. Для нестійких до навантаження ізадрином тварин у стані спокою характерна концентрація регуляторних впливів у гуморальному домені спектральних характеристик варіабельності серцевого ритму. У стійкості першорядне значення мають системи ліпопероксидації, циклічних нуклеотидів і простаноідїв, їхня адекватна реакція на екстремальні дози ізадрину. Виявлення зв'язків початкового стану гуморально-метаболічних систем та їхніх реакцій на вплив на фоні відсутності значущих розходжень в ультраструктурі міокарда тварин, що вижили і загинули, доводить, що провідними в механізмах загибелі є регуляторні, насамперед, гуморально-метаболічні порушення.
Показано, що вплив ізадрину має, як наслідок, закономірні і взаємозалежні за інтенсивністю й еволюцією зміни в системах ліпопероксидації, циклічних нуклеотидів і простаноїдів. Доведено зв'язок цих змін з особливостями відновного періоду у тварин, що вижили. Виявлено, що ізадрин-індуковані реакції гуморальних регуляторних систем синхронізовані одна з одною. Виявлений зв'язок між змінами показників ліпопероксидації і концентраціями продуктів деградації тканин свідчить, що останні не є винятково ознаками ушкодження, але несуть і компенсаторно-пристосувальну функцію. Прикладом є показані антиоксидантні властивості міоглобіну.
Доведено, що місцеві механізми гуморальних реакцій на обробку -симтатоміметиком реалізуються через адренорецептори. У модельних дослідах зі зміною активності ліпопероксидації доведена її здатність модифікувати ефекти ізадрину на міокард, впливати на синтез простаноідїв.
 
Date 2011-07-02T11:02:20Z
2011-07-02T11:02:20Z
2003
 
Type Thesis
 
Identifier Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук, Київ, 2003 р.
http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/3724
 
Language uk