Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир
|
|
Creator |
Герасимчук, Л. О.
Gerasymchuk, L. |
|
Subject |
важкі метали
овочі забруднення експозиція коефіцієнт небезпеки канцерогенний ризик неканцерогенний ризик heavy metals vegetables pollution exposure hazard ratio carcinogenic risk noncarcinogenic risk |
|
Description |
It is found that vegetable products which were grown within agrosettle landscapes of the "Eastern Promvuzol" microdistrict are polluted mainly with cadmium and lead. The maximum contribution to the overall exposure of pollutants, that are received in food, make potatoes, beetroot and cabbage. Excess values to 2.19 (median level) and 2.47 (90th percentile) danger factor which was used to assess the risk of carcinogenic effects, was recorded only for lead. The total level of individual carcinogenic risk from human consumption of potatoes and vegetables during their lives by Pb i Cd is 5.39 10-4 for median values and 6.55 10-4 for 90-percentile that according to the international criterial scale is assessed as alarming. Встановлено, що овочева продукція, вирощена в межах агроселітебних ландшафтів мікрорайону «Східний промвузол», забруднена переважно кадмієм та свинцем. Максимальний внесок до загального значення експозиції полютантів, що надходять у їжу, вносять картопля, буряк столовий та капуста білоголова. Перевищення значень у 2,19 (рівень медіани) та 2,47 (90-й процентиль) коефіцієнта небезпеки, за яким оцінювали ризик розвитку неканцерогенних ефектів, зафіксовано лише для свинцю. Сумарний рівень канцерогенного індивідуального ризику від споживання в їжу картоплі та овочів протягом життя за рахунок Pb i Cd складає 5,39•10-4 для медіанних значень та 6,55•10-4 для 90-го процентиля, що за міжнародною критеріальною шкалою оцінюється як насторожуючий. |
|
Date |
2016-02-11T11:14:15Z
2016-02-11T11:14:15Z 2015 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Герасимчук Л. О. Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир / Л. О. Герасимчук // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 10–19.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3365 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Житомирський національний агроекологічний університет
|
|