Запис Детальніше

Борошномельні показники якості зерна спельти залежно від сорту

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Борошномельні показники якості зерна спельти залежно від сорту
 
Creator Осокіна, Н. М.
Любич, В. В.
Возіян, В. В.
Пертернко, В. В.
Osokina, N.
Lubich, V.
Voziyan, V.
Perternko, V.
 
Subject спельта
натура
лінійні розміри
склоподібність
маса 1000 зерен
spelt
grain-unit
linear dimensions
glassiness
weight 1000 grains
 
Description As a result of studies found that flour grain quality indicators vary considerably depending on the variety. Varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta, have more grain grain-unit that the average over three years of research was 745 g/l compared with varieties obtained by selection, in which the figure is – 702 g/l or more at 6 %. Length spelled grains varied from 6,7 to 8,3 mm, width of 2,1 to 2,7, thickness from 2,6 to 3,0 mm, depending on the variety. The largest linear dimensions are characterized by a variety of grains Star Ukraine.
Established that the weight of 1000 grains only line LPP 3218 (51,9 g), grain exceeds the standard variety Star Ukraine, in which the figure is 51,0 g varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta, characterized by a greater mass of 1000 grains compared with grain varieties obtained by selection. Glassiness grain spelled ranges from 39 % to 84 %. However, little grain glassiness 50–68 %, with the exception of grade Star Ukraine – 84 % and lines LPP 3117 – 39 %. Grain varieties obtained by selection was higher by 28 % compared glassiness grain varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta.
У результаті проведених досліджень встановлено, що борошномельні показники якості зерна істотно змінюються залежно від сорту. Сорти, отримані методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta, мають більшу натуру зерна, що в середньому за три роки досліджень становила 745 г/л порівняно з сортами, отриманими методом добору, в яких цей показник становить – 702 г/л, або більше на 6 %. Довжина зерна спельти змінювалася з 6,7 до 8,3 мм, ширина – від 2,1 до 2,7, товщина від 2,6 до 3,0 мм залежно від сорту. Найбільшими лінійними розмірами характеризуються зернівки сорту Зоря
України. Встановлено, що за масою 1000 зерен лише лінія LPP 3218 (51,9 г) перевищує стандарт сорту Зоря України, у якого цей показник становить 51,0 г. Зерно сортів, отриманих методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta, характеризується більшою масою 1000 зерен порівняно із зерном сортів, отриманих методом добору.
Склоподібність зерна спельти коливається від 39 % до 84 %. Проте зерно мало склоподібність 50–68 %, за виключенням сорту Зоря України – 84 % і лінії LPP 3117 – 39 %. Зерно сортів, отриманих методом добору, мало вищу на 28 % склоподібність порівняно із зерном сортів, отриманих методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta.
 
Date 2016-02-04T08:01:20Z
2016-02-04T08:01:20Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Борошномельні показники якості зерна спельти залежно від сорту / Н. М. Осокіна, В. В. Любич, В. В. Возіян, В. В. Пертернко // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 2 (50), т. 1. – С. 295–304.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3242
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет