Запис Детальніше

Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні
 
Creator Котелевич, В. А.
Згозінська, О. А.
Макаренко, В. О.
Kotelevich, V.
Zgozynska, О.
Makarenko, V.
 
Subject молоко
безпека та якість
антибіотики
інгібуючі речовини
бактеріальне обсіменіння
milk
safety and quality
antibiotics
inhibitory substances
bacterial contamination
 
Description The current ecological situation, condition of health and nourishment of Ukrainian citizens are estimated by leading scientists as factors of national security. In this situation, improving safety and quality of food is one of the most important and priority tasks of the state.
The aim of our research was to monitor the safety parameters of milk and milk products that were coming for examination in the Zhytomyr Regional State Laboratory of Veterinary Medicine and Regional Veterinary Laboratory during 2012-2014 years.
By examining accounting documentation veterinary laboratories in 2012-2014, revealed that 389,099 dairy tests were conducted. 20.78 tons of milk and dairy products are not authorized for sale, including 10.83 tons of milk and milk products which have been recycled, the rest – 9.95 tonnes were neutralized. The reasons for the slaughter of milk and milk products were: unsatisfactory organoleptic and radiometric parameters; mechanical and bacterial pollution; falsification; impurity of milk from animals with subclinical mastitis; difference in the contents of fat, acidity level; violated the terms of the sale.
The data indicate the low sanitary status of milking equipment and sanitary level of culture on farms in the aforementioned areas of Zhytomyr region. That fact leads to the contamination of milk with harmful
substances and microorganisms.
Results ELISA studies conducted by the Department of veterinary and sanitary examination Zhytomyr` s Regional State Laboratory of Veterinary Medicine (2012-2014 years) on the content of residues of
veterinary drugs and other contaminants (chloramphenicol, sulfamethazine, nitro-furan, streptomycin and tetracycline) in milk and dairy products produced in Zhytomyr region, indicate that milk and dry dairy products are safe, because there was no single positive sample among 521 ones which were studied.
Taking into consideration the foregoing, it is necessary to:
• Reinforce the specialists` work to improve veterinary control of milk and dairy products in the markets of the region and to inform population about their safety.
• Strengthen the veterinary and sanitary control while receiving milk on the farm and while procuring milk in the private sector.
• Ensure the development, implementation and accomplishment of the requirements of HACCPplans for obtaining high quality milk from the farm to the table by specialists of veterinary science of Zhytomyr regional state laboratory of veterinary medicine.
Проведено моніторинг показників безпеки молока і молочних продуктів, що надходили на дослідження в Житомирську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та районні державні лабораторії ветеринарної медицини впродовж 2012-2014 років. Встановлено, що основними причинами вибраковки молока і молочних виробів були незадовільні органолептичні та радіометричні показники, механічне і бактеріальне забруднення, фальсифікація, домішки молока від хворих на субклінічні мастити тварин, невідповідність за вмістом жиру, рівню кислотності, порушення термінів реалізації. Усі досліджені зразки були безпечними щодо вмісту хлорамфеніколу, сульфаметазину, нітрофуранів, стрептоміцину та тетрацикліну.
 
Date 2016-02-26T08:57:12Z
2016-02-26T08:57:12Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Котелевич В. А. Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні / В. А. Котелевич, О. А. Згозінська, В. О. Макаренко // Науково-технічний бюлетень Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. – 2015. – Т. 3, № 3. – С. 83–87.
2409-9023
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3496
 
Language uk
 
Publisher Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет; Науково-дослідний центр біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК