Запис Детальніше

Психологічні умови виховання почуття відповідальності у молодших школярів

Репозиторій Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Психологічні умови виховання почуття відповідальності у молодших школярів
Psychological conditions fostering a sense of responsibility younger schoolchildren
 
Creator Ткачук, Таїсія А.
Tkachuk, Taisiia A.
 
Subject почуття відповідальності
соціальний досвід
цінності життя
змістовні елементи уявлень
моральні якості
вольові якості
sense of responsibility
social experience
the value of life
substantial elements of the representations
moral qualities
volitional qualities
 
Description У статті аналізується почуття відповідальності молодшого школяра, під яким розглядають інтегральне новоутворення, що виявляється у здатності усвідомлено брати на себе прості навчальні, моральні та громадські зобов'язання, чітко дотримуватись їх виконання та передбачати наслідки власних дій.
Зазначається, що психологічної основою формування почуття відповідальності є процес засвоєння цінностей життя та їх перетворення в змістовні елементи уявлень про моральні якості особистості. Ефективність цього процесу залежить від включення дитини в діяльність, отримання позитивних результатів та характер її взаємин з соціальним оточенням.
Наголошується, що у молодшому шкільному віці почуття відповідальності знаходиться в процесі формування. Його успішність залежить від того, як розвивається і ускладнюється діяльність дитини, змінюється місце, яке вона посідає у системі суспільних відносин.. Резюмується, що саме у молодшому шкільному віці закладаються основи моральних знань, відповідальності, норм поведінки, формується свідомо-емоційне ставлення до навколишнього середовища. Психологічною основою формування відповідальності є процес засвоєння цінностей життя та їх перетворення в змістовні елементи уявлень про моральні якості особистості.
Становлення особистісного розвитку молодшого школяра не є ізольованим процесом. Він тісно пов'язаний із його соціальним та загальнопсихічним розвитком, тобто здійснюється у контексті становлення цілісної особистості. В результаті взаємодії емоцій, почуттів, моральних знань, навичок та звичок у дітей молодшого шкільного віку виникають специфічні для виховання моральності найважливіші особистісні новоутворення. Вони збагачують особистість учня і є передумовою для подальшого засвоєння соціального досвіду розвитку його відповідальності.
The article examines the sense of responsibility of the younger
schoolboy, which is regarded as an integral tumor that manifests itself in a child's
ability to consciously take on themselves simple educational, moral and social
responsibilities, and carry them to predict the consequences of their actions.
Indicates that the psychological basis for forming a sense of responsibility is
a process of assimilation of the values of life, transforming them into meaningful
elements imaginations of moral qualities. The effectiveness of this process depends
on the inclusion of the child into getting positive results and the nature of his
relationship of the social environment.
Emphasizes that in the early school years the foundations of moral
knowledge, responsibility, ethics , formed consciously emotional attitude toward
the world. Psychological basis of developing a sense of responsibility is the
process of acquiring values of life and their transformation into meaningful elements imaginations about the moral qualities of the individual.
Becoming a personal development of the younger schoolboy not isolated processes. It is closely linked the social and mental development, that is committed in the context of development of the whole personality. The interaction of emotions, feelings, moral knowledge, and habits navychek younger children there are specific training for the most important personal morality education. They enrich the child's personality is a prerequisite for further assimilation of social experience in the development of its responsibility.
 
Date 2015-11-12T14:36:30Z
2015-11-12T14:36:30Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Ткачук Т. А. Психологічні умови виховання почуття відповідальності у молодших школярів / Т. А. Ткачук // Школа першого ступеня : теорія і практика : зб. наук. праць ДВНЗ «Переяслав- Хм. ДПУ імені Г. Сковороди» / ДВНЗ «Переяслав- Хм. ДПУ імені Г. Сковороди» ; редкол. : Коцур В. П. (голов. ред.) [та ін.]. – Умань, 2014. – Вип. 41. - [13] с. – (Препринт / ДВНЗ «Переяслав- Хм. ДПУ імені Г. Сковороди»)
http://176.105.99.186:8081/xmlui/handle/8989898989/1092
 
Language other
 
Relation ;Вип. 42
 
Publisher б. в.