Запис Детальніше

Біохімічні процеси у м’ясі свиней різної стресочутливості та умов вирощування

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Біохімічні процеси у м’ясі свиней різної стресочутливості та умов вирощування
Биохимические процессы в мясе
свиней различной стрессочувствительности и условий выращивания.
Biochemical processes in the meat of
pigs of different sensitivity to stress and growing conditions.
 
Creator Лихач, Вадим Ярославович
Лихач, Анна Василівна
Лихач, Вадим Ярославович
Лихач, Анна Васильевна
Likhach, Vadym
Likhach, Anna
Кіш, С. В.
Киш, С. В.
Kish, S.
 
Subject autolysis
stress-sensitivity
performance tasting
meat of pigs
автолиз
стрессочувствительность
дегустационные показатели
мясо свиней
автоліз
стресочутливість
дегустаційні показники
м’ясо свиней
 
Description У статті наведено результати біохімічних змін, органолептичні та
дегустаційні показники м’яса свиней після забою залежно від різ-
ної стресочутливості. Так, встановлено, що м’ясо, отримане від стре-
состійких тварин має високі споживчі властивості, а біохімічні зміни
відбуваються в перші 24 години після забою. М’ясо, отримане від
стресочутливих тварин, має низькі споживчі властивості й автолітич-
ні процеси протікали менш інтенсивно.
В статье приведены результаты биохимических изменений, органолепти-
ческие и дегустационные показатели мяса свиней после убоя в зависимости от
различной стрессочувствительности. Так, установлено, что мясо, полученное
от стрессоустойчивых животных, имеет высокие потребительские свойства,
а биохимические изменения происходят в первые 24 часа после убоя. Мясо,
полученное от стрессочувствительных животных, имеет низкие потребительские свойства и автолитические процессы протекают менее интенсивно.
The determining condition for the formation of the biochemical processes of
meat and its quality is the level and nature of development autolytic changes in
the tissues. Quality changes in meat during its maturing conditioned by a complex
enzymatic, autolytic transformations in muscle and connective tissues. However, it
is known that the quality of the meat and the nature of course autolytic processes
after slaughter of the animal depend on the conditions of feeding and breeding,
pre-mortem content and degree of stress sensitivity of pigs. In this regard, the
study of biochemical processes in meat depending on different stress sensitivity
and the conditions of raising pigs is a very important issue, which has a further
scientific development.
In this regard, the objective of our research was to determine the percolation
characteristics of autolytic processes in the meat of pigs combination ♀(LW×L)×♂P
obtained from animals with different stressful sensitivity grown under different
conditions, and to conduct a comparative evaluation of the organoleptic
characteristics of meat.
According to the results of the research found that meat obtained from pigs
with different stressful sensitivity and those that feeded in different conditions
of intensive technologies in the period of maturation and storage has a different
character of biochemical changes, which cause different quality.
In meat obtained from animals of stress-resistant animals the most intensive
changes occur during the first 24 hours after slaughter. After 45 minutes of
storage in pork is determined by a high glycogen content, low concentration of
glucose and lactic acid, high pH environment. In the future, continues to be a
gradual decrease in the number of glycogen, increase the content of glucose and
lactic acid, the pH of the medium stabilizes in the range of 5. 6. Due to this nature of the biochemical changes and meat on the second or third day to matures and
has high consumer properties. Boiled meat and broth have excellent assessment.
In meat obtained from the stress-sensitive animals that feeded together
with stress-resistant animals 45 min after slaughter and during the subsequent
days of observations autolytic processes followed less intensively. As a result
of such changes pork on the second or third day had low consumer properties,
cooked meat and broth had an assessment within the average.
Further research is planned to study the formation of biochemical processes
and meat quality of pigs of specialized meat breeds at different methods of
breeding.
 
Date 2017-03-24T09:24:13Z
2017-03-24T09:24:13Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Лихач В. Я. Біохімічні процеси у м’ясі свиней різної стресочутливості та умов вирощування / В. Я. Лихач, А. В. Лихач, С. В. Кіш // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 14-15.
http://hdl.handle.net/123456789/1976
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет