Запис Детальніше

Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей
Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей
Theoretical substantiation and development of
innovative technology of pre-incubation treatment of chickens’ eggs
 
Creator Бордунова, Ольга Георгіївна
Бордунова, Ольга Георгиевна
Bordunova, Ol'ha
 
Subject технологія інкубації
передінкубаційна обробка
яйця курей
технологія «штучна кутикула»
підвищення виводимості яєць
поліпшення збереженості молодняку
хітозан
нанодисперсні частки оксидів металів
pre-hatching treatment
hens’ egg
eggshell
increase of eggs’ hatchability
chicken’s quality increase
chitosan
nano particle of metal oxide
 
Description У дисертаційній роботі подані результати комплексних досліджень з
теоретичного обґрунтування, розробки та впровадження інноваційної
технології передінкубаційної обробки яєць курей з використанням захисних
покриттів «штучна кутикула», створених за біоміметичним принципом з метою
підвищення виводимості яєць, збереженості молодняку птиці та отримання
високоякісної продукції птахівництва. Запропонована технологія «штучна
кутикула» для захисту інкубаційних яєць курей від несприятливих для розвитку
ембріонів біогенних та абіогенних чинників на основі хітозану, пероксидних
сполук і каталітично-активних ультра-, нанодисперсних часток оксидів заліза і
титану забезпечує підвищення показнику виводимості яєць на 6,3-20,3%,
стимулює розвиток ембріонів курей, дозволяє знизити кількість патогенної
мікрофлори на поверхні яєць протягом інкубації на 98,6-99,03% від контролю,
дозволяє підвищувати збереженість молодняку курей на 2,9%. Вперше у
практиці інкубації запропонована до використання екологічно безпечна
речовина природного походження хітозан для створення на поверхні
шкаралупи захисної біоцидної газопроникної плівки, що позитивно впливає на
розвиток ембріонів курей.
The thesis presents the results of comprehensive studies on the theoretical
rationale, development and implementation in practice in poultry industry of
innovative pre-incubation treatment of eggs of hens using protective coatings
«artificial cuticle», created by the biomimetic principle in order to improve
hatchability and survivability of chickens, as well as obtaining high-quality poultry
products.
The proposed technology «artificial cuticle» to protect hatching eggs and
embryos from the adverse biogenic and abiogenous factors based on chitosan,
peroxide compounds and catalytically active ultra nano-dispersed particles of iron
oxide and titanium enhances the hatchability of eggs by 6,3-20,3% (depending on the
layers’ crosses and quality of hatching eggs), stimulates the development of chicks’
embryos, reduces the number of pathogenic microorganisms on the surface of the
eggs during incubation by 98,6-99,03% and can significantly increase
the survivability of young chickens (by 14,2%).
For the first time in the practice of incubation it is offered to use
environmentally friendly substance of natural origin chitosan in order to create a
protective biocidal gas permeable film on the surface of the shell. We prove the
protective mechanism of «artificial cuticle» for hatching eggs of chickens comprising
the following steps:
1) loosening of calcite layer of eggshells by hyperoxide compositions
(peracetic acid, hydrogen peroxide) improves gas exchange and embryos’
metabolism during the incubation.
2) destruction of pathogenic microorganisms on the eggshell’s surface by
peracetic acid, oxidative elements of «artificial cuticle» as TiO2, (Fe2O3), copper ions.
3) prevention by biocidal chitosan film of secondary contamination of the eggs
during late stages of incubation.
 
Date 2017-11-09T12:54:24Z
2017-11-09T12:54:24Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Бордунова О. Г. Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей : автореф. дис...док. сільськогоспод. наук : 06.02.04 / Бордунова Ольга Георгіївна. – Миколаїв : МНАУ, 2016. – 40 с.
http://hdl.handle.net/123456789/2393
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет