Запис Детальніше

Упровадження управлінських інновацій на підприємствах харчової промисловості як запорука підвищення їх конкурентоспроможності

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Упровадження управлінських інновацій на підприємствах харчової промисловості як запорука підвищення їх конкурентоспроможності
Management innovations introduction at the food industry enterprises as a pledge of increasing their competitiveness
 
Creator Давлєтбаєва, Назгуль
Davletbaeva, Nazgul
 
Subject управлінська інновація
система менеджменту
підприємства харчової промисловості
конкурентоспроможність
ринок
бізнес-процеси
реінжиніринг
контроль якості
innovation management
system management
food industry
competitiveness
market
business process
reengineering
quality assurance
001.895.336.5
 
Description Розглянуто особливості та значення управлінських інновацій як дієвого інструменту підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості. Визначено умови, за яких управлінські інновації здатні створити довготермінові конкурентні переваги для компанії. Охарактеризовано види управлінських нововведень, які доцільно впровадити в діяльність підприємств харчової промисловості. Охарактеризовано процес упровадження управлінських інновацій, який передбачає цілеспрямовану зміну системи управління на базі виявлених закономірностей та чинників розвитку інноваційних процесів на усіх стадіях життєвого циклу продукції, технології та підприємства загалом. Визначено методологічні положення, якими слід керуватися в процесі реалізації управлінських інновацій з метою подолання соціальної інертності.
In the article it is considered the features of management innovation as an effective tool to improve the efficiency of the food industry. It is grounded that the key to the success of the food industry enterprises in the long term prospect is their ability to change according to changing market conditions through regulation mechanisms. The conditions under which management innovation can create long-term competitive advantage for the company are defined. It’s characterized the types of managerial innovations that are appropriate to implement activities in the food industry. The author defines that the innovativeness to modernize technology and production of innovative products must be consistent with the change of tasks, functions and system of management. It is stated that the process of implementing management innovation provides a targeted change management system based on the detected patterns and factors in the development of innovative processes at all stages of the life cycle of products, technologies and companies in general, the reform and improvement of management, organizational structure, technology, production and marketing processes. The basic ways of introduction of innovations in economic activities of the food industries enterprises as an integrated system and the concept of innovation and creative management and the most effective tools for creation the conditions necessary for the implementation of product and technological innovation are described. Methodological principles that should guide the process of implementation of management innovation to overcome social inertia are offered.
 
Date 2016-03-01T14:18:41Z
2016-03-01T14:18:41Z
2015-03-06
2015-03-06
2015-03-17
 
Type Article
 
Identifier Давлєтбаєва Н. Упровадження управлінських інновацій на підприємствах харчової промисловості як запорука підвищення їх конкурентоспроможності / Назгуль Давлєтбаєва // Галицький економічний вісник, — Т. : ТНТУ, 2015 — Том 48. — № 1. — С. 48-54. — (Загальні проблеми економіки та суб’єктів господарювання).
2409-8892
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/13109
Davletbaeva N. (2015) Uprovadzhennia upravlinskykh innovatsii na pidpryiemstvakh kharchovoi promyslovosti yak zaporuka pidvyshchennia yikh konkurentospromozhnosti [Management innovations introduction at the food industry enterprises as a pledge of increasing their competitiveness]. Galician economic bulletin (T.), vol. 48, no 1, pp. 48-54 [in Ukrainian].
 
Language uk
 
Relation Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету
Galician economic bulletin of Ternopil National Technical University
http://oaji.net/articles/2014/797-1420813078.pdf
http://uecs.ru/uecs64-642014/item/2862-2014-04-16-11-01-21
http://economica.org.ua/2011/dyachenkoui/
http://nbuv.gov.ua/j-pdf/ecvu_2013_21(1)__7.pdf
1. Мушникова, С.А. Ефективність впровадження управлінських інновацій в систему функціонування підприємств на синергетичних засадах [Текст] / С.А. Мушникова // Экономика и управление, 2011 г. – №6. − С.135–140.
2. Федорко, С.І. Управлінські інновації в системі інтегрованого управління розвитком транспортно-логістичних послуг / С.І. Федорко. [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://oaji.net/articles/2014/797-1420813078.pdf.
3. Чечурина, М.Н. Управление инновационным процессом в многоуровневой экономической системе: монография [Текст] / М.Н. Чечурина. – СПб.: Из- дательство Санкт-Петербургской академии управления и экономики. – 2010. – 214 с.
4. Шацька, З.Я. Управлінські інновації в системі підприємства [Текст] / З.Я. Шацька // Актуальні проблеми економіки, 2012. – №1(127). – С.176–182.
5. Бистров, А.Г. Особливості та зміст організаційно-управлінських інновацій [Текст] / А.Г. Бистров // Управління проектами та розвиток виробництва: зб. наук. пр. – 2011. – №2(38). – С.49–53.
6. Прохорова, В.В. Формування системи управлінських інновацій як передумова інноваційного розвитку підприємств [Текст] / В.В. Прохорова // Экономика и управление, 2012 г. – №3. – С.68–73.
7. Савенко, К.С. Морфологічна класифікація інновацій з урахуванням запропонованих ознак [Текст] / К.С. Савенко // БІЗНЕСІНФОРМ №12. – 2012. – С.93–96.
8. Мыслякова, Ю.Г. Триада современных подходов к реализации управленческих инноваций на отечественных предприятиях [Текст] / Ю.Г. Мыслякова // Креативная экономика, 2008. – №2(14). – С.4–13.
9. Пухальский, А.Н. Состав и свойства управленческих инноваций: платформа для стратегического развития организации / А.Н. Пухарський. − Електронний ресурс. – Режим доступу: http://uecs.ru/uecs64-642014/item/2862-2014-04-16-11-01-21.
10. Дяченко, М.І. Внутрішньоорганізаційні аспекти впровадження управлінських інновацій / М.І. Дяченко. − Електронний ресурс. – Режим доступу: http://economica.org.ua/2011/dyachenkoui/.
11. Левитская, А.П. Сущность и методы совершенствования организационно-управленческих инноваций на предприятиях / А.П. Левитская. − Електронний ресурс. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/ecvu_2013_21(1)__7.pdf.
1. Mushnykova, S.A. Efektyvnist vprovadzhennia upravlinskykh innovatsii v systemu funktsionuvannia pidpryiemstv na synerhetychnykh zasadakh [Text], S.A. Mushnykova, Ekonomyka y upravlenye, 2011 y, No 6. − P.135–140.
2. Fedorko, S.I. Upravlinski innovatsii v systemi intehrovanoho upravlinnia rozvytkom transportno-lohistychnykh posluh, S.I. Fedorko. [Electronic resource], Access mode: http://oaji.net/articles/2014/797-1420813078.pdf.
3. Chechurina, M.N. Upravlenie innovatsionnym protsessom v mnohourovnevoi ekonomicheskoi sisteme: monohrafiia [Text], M.N. Chechurina, SPb., Iz- datelstvo Sankt-Peterburhskoi akademii upravleniia i ekonomiki, 2010, 214 p.
4. Shatska, Z.Ya. Upravlinski innovatsii v systemi pidpryiemstva [Text], Z.Ya. Shatska, Aktualni problemy ekonomiky, 2012, No 1(127), P.176–182.
5. Bystrov, A.H. Osoblyvosti ta zmist orhanizatsiino-upravlinskykh innovatsii [Text], A.H. Bystrov, Upravlinnia proektamy ta rozvytok vyrobnytstva: zb. nauk. pr, 2011, No 2(38), P.49–53.
6. Prokhorova, V.V. Formuvannia systemy upravlinskykh innovatsii yak peredumova innovatsiinoho rozvytku pidpryiemstv [Text], V.V. Prokhorova, Ekonomyka y upravlenye, 2012 y, No 3, P.68–73.
7. Savenko, K.S. Morfolohichna klasyfikatsiia innovatsii z urakhuvanniam zaproponovanykh oznak [Text], K.S. Savenko, BIZNESINFORM No 12, 2012, P.93–96.
8. Mysliakova, Iu.H. Triada sovremennykh podkhodov k realizatsii upravlencheskikh innovatsii na otechestvennykh predpriiatiiakh [Text], Iu.H. Mysliakova, Kreativnaia ekonomika, 2008, No 2(14), P.4–13.
9. Pukhalskii, A.N. Sostav i svoistva upravlencheskikh innovatsii: platforma dlia stratehicheskoho razvitiia orhanizatsii, A.N. Pukharskii. − Elektronnii resurs, Access mode: http://uecs.ru/uecs64-642014/item/2862-2014-04-16-11-01-21.
10. Diachenko, M.I. Vnutrishnoorhanizatsiini aspekty vprovadzhennia upravlinskykh innovatsii, M.I. Diachenko. − Elektronnyi resurs, Access mode: http://economica.org.ua/2011/dyachenkoui/.
11. Levitskaia, A.P. Sushchnost i metody sovershenstvovaniia orhanizatsionno-upravlencheskikh innovatsii na predpriiatiiakh, A.P. Levitskaia. − Elektronnii resurs, Access mode: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/ecvu_2013_21(1)__7.pdf.
 
Rights © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2015
 
Format 48-54
 
Coverage Тернопіль
Ternopil
 
Publisher ТНТУ
TNTU