Запис Детальніше

Фізичні механізми впливу біологічно активних субстанцій на фазовий стан модельних фосфоліпідних мембран

eKhNUIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фізичні механізми впливу біологічно активних субстанцій на фазовий стан модельних фосфоліпідних мембран
 
Creator Садченко, А.О.
 
Subject Модельні ліпідні мембрани
ДПФХ
біологічно активні субстанції
фазові переходи
диференціальна скануюча калориметрія
 
Description Досліджено індивідуальну мембранотропну дію низки біологічно активних субстанцій (БАС) методами диференціальної скануючої калориметрії, малокутового рентгенівського розсіювання та спектрофотометрії. Встановлено закономірності впливу БАС на температуру основного фазового переходу. Для нітрату срібла та фенібуту виявлено ознаки фазового розділення. Показано, що внесення БАС може приводити до різних типів залежності періода повторюваності бішарів від температури в L-фазі. Показано, що кріопротектори групи оксиетильованих похідних гліцерину ОЕГn «заміняють» воду при дегідратації ДПФХ мембрани. Проведено аналіз сукупної мембранотропної дії двох та більше БАС за допомогою метода квазібінарних фазових діаграм.
Проведено порівняння мембранотропної дії фармацевтичних аналогів, а також встановлено ефекти сумісної дії основної та допоміжних діючих речовин у складі фармпрепарату.
Класифіковано параметри БАС, що впливають на їх взаємодію з мембраною. Виокремлена група гідрофобних БАС з високим коефіцієнтом лінійної кореляції (|r| > 0,8) між а та коефіцієнтом ліпофільності logР, а також часткою полярної поверхні молекули Sроlar/ Stоtal.
 
Date 2018-02-16T13:25:14Z
2018-02-16T13:25:14Z
2016
 
Type Thesis
 
Identifier Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 03.00.02-біофізика
http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13878
 
Language uk
 
Publisher Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна