Запис Детальніше

Екологічне нормування якості поверхневих вод на прикладі басейну річки Сіверський Донець (в межах Харківської області)

eKhNUIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Екологічне нормування якості поверхневих вод на прикладі басейну річки Сіверський Донець (в межах Харківської області)
 
Creator Коробкова, Г.В.
 
Subject конструктивно-географічний підхід
водозбірний басейн
поверхневі води
екологічні нормативи
екологічна оцінка
система нормування
 
Description Дисертацію присвячено вдосконаленню методів екологічного нормування якості поверхневих вод України та дослідженням cтану довкілля басейну р. Сіверський Донець в межах Харківської області.
Проведено оцінку сучасного і ретроспективного екологічного стану водних об'єктів басейну р. Сіверський Донець в межах Харківської області з урахуванням регіональних ландшафтно-географічних особливостей їх якісного стану. Результати оцінки сучасного стану свідчать, що найгірший екологічний стан – III клас (4 категорія) якості води («задовільний стан») – спостерігався у наступних пунктах в основному руслі: с. Есхар, вище м. Зміїв, вище м. Ізюм та с. Яремівка та у гирлових ділянках приток: р. Харків, р. Лопань, р. Уди, р. Балаклійка, р. Оскіл.
Визначено просторовий розподіл якісного стану поверхневих вод басейну р. Сіверський Донець в межах Харківської області за інтегральними індексами. Особливу увагу було приділено розподілу за гідробіологічними складовими (показники макрозообентосу, макрофітів, фіто-, та зоопланктону). Розроблено тематичний картографічний матеріал щодо їх просторової динаміки. Запропоновано та науково обгрунтовано використання макрофітних індексів в системі екологічного нормування в Україні.
 
Date 2018-02-24T07:07:59Z
2018-02-24T07:07:59Z
2018-02-24
 
Type Thesis
 
Identifier http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13892
 
Language uk