Запис Детальніше

Суб’єктивний цивільний обов’язок як елемент зобов’язального правовідношення

eKhNUIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Суб’єктивний цивільний обов’язок як елемент зобов’язального правовідношення
 
Creator Цибань, А.А.
 
Subject суб’єктивний цивільний обов’язок
зобов’язальне правовідношення
виконання цивільного обов’язку
зобов’язання
цивільно-правова відповідальність
 
Description Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Харківський національний університет імені
В. Н. Каразіна, Харків, 2018.
Дисертацію присвячено комплексному дослідженню теоретичних і практичних проблем суб’єктивного цивільного обов’язку як елементу зобов’язального правовідношення.
Визначено поняття, сутність та зміст суб’єктивного цивільного обов’язку, а також його місце у структурі зобов’язального правовідношення. Встановлено співвідношення суб’єктивного цивільного обов’язку із суб’єктивними цивільними правами та охоронюваними законом інтересами.
Виявлено специфічні риси суб’єктивних цивільних обов’язків у зобов’язальному правовідношенні: корелятивний зв’язок із правами кредитора; зустрічність; оборотоздатність (у вигляді права вимоги та переведення боргу); можливість до трансформації у позикове зобов’язання; можливість захисту шляхом позову про виконання обов’язку в натурі.
Надано характеристику окремих стадій виконання суб’єктивного цивільного обов’язку та умов і особливостей звільнення від виконання суб’єктивного цивільного обов’язку. Досліджено основні засоби забезпечення виконання суб’єктивного цивільного обов’язку.
Проаналізовано підстави виникнення і припинення суб’єктивного цивільного обов’язку та зроблено висновок про проблемність застосування таких підстав припинення обов’язків боржника як «передання відступного» і «прощення боргу».
Охарактеризовано наслідки цивільно-правової відповідальності за невиконання чи неналежне виконання суб’єктивного цивільного обов’язку.
 
Date 2018-05-25T12:11:56Z
2018-05-25T12:11:56Z
2018-05-25
 
Type Thesis
 
Identifier http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/14158
 
Language uk