Запис Детальніше

Технологія виробництва і переробки сільськогосподарської продукції, курс лекцій

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Технологія виробництва і переробки сільськогосподарської продукції, курс лекцій
 
Creator Хомик, Надія Ігорівна
Гаврон, Надія Богданівна
Рубінець, Наталія Андріївна
 
Subject технологія виробництва і переробки с/г культур
вирощування
виробництво та переробка
сільськогосподарські культури
сушіння
вентелювання
631.36(075.3)
36.81я722
 
Description Розглянуто й затверджено на засіданні кафедри технічної механіки та
сільськогосподарських машин, протокол No 1 від 26.08.2016р.
Схвалено й рекомендовано до друку на засіданні методичної комісії
факультету інженерії машин, споруд і технологій,
протокол No 1 від 29.08.2016р.
У нашій країні вирощують близько 100 видів польових
сільськогосподарських культур. Рослинництво вивчає закономірності
росту і розвитку їх, відношення до обробітку грунту, застосування добрив,
строків і способів сівби та інших технологічних заходів з метою створення
оптимальних умов для формування урожаю.
Основним об’єктом сільськогосподарського виробництва, від
продуктивності якого залежить успішний розвиток усіх його галузей, є
культурні рослини. Вивчення законів росту і розвитку рослин, визначення
різних умов, які необхідні для отримання високих урожаїв
сільськогосподарських культур, розробка ефективних заходів для
регулювання цих умов, зберігання і переробка вирощеного врожаю –
основне завдання дисципліни – «Технологія виробництва та переробки
сільськогосподарської продукції». Ця дисципліна є складною комплексною
наукою. До її складу входить: землеробство (вивчає різні способи виливу
на грунт і сільськогосподарські рослини для отримання високих і сталих
врожаїв), рослинництво (наука про вирощування культурних рослин),
грунтознавство (наука про походження і розвиток ґрунтів), агрохімія
(вивчає питання пов’язані з живленням рослин і застосуванням добрив),
селекція і насінництво (наука про виведення нових і покращення існуючих
сортів рослин) та інші.
Основною концепцією в сільському господарстві є збільшення
урожайності всіх культур і зменшення посівних площ. Наприклад,
виробництво зерна в майбутньому повинно стати пріоритетним напрямком
розвитку рослинництва. Рослинництво, як одна з найважливіших
складових частин агрономічного циклу, визначає розвиток сільського
господарства в цілому. Воно забезпечує населення нашої країни
продуктами харчування, тваринництво – кормами, переробну
промисловість – сировиною. При правильному поєднанні рослинництва з
тваринництвом забезпечується постійний біологічний кругообіг у системі
«ґрунт-рослина-ґрунт», а це зумовлює при певних додаткових умовах
збереження біологічної рівноваги в природі, підтримання рівня природної
родючості ґрунту.
Агрономічні, зоотехнічні та інженерні науки складають комплекс
знань, необхідних для розробки і здійснення правильної технології
сільськогосподарського виробництва. Інженери сільськогосподарського
виробництва, володіючи теоретичними знаннями на основі агротехнічних і
зоотехнічних вимог, створюють нові машини, що забезпечують
комплексну механізацію в рослинництві і тваринництві, розробляють
способи для кращого використання техніки з метою отримання високих
урожаїв, підвищення продуктивності праці і зниження собівартості
продукції.
Вступ...
7
Тема 1. НАУКОВІ ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЙ
ВИРОЩУВАННЯ ВИСОКИХ ВРОЖАЇВ
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР...
8
1.1. Використання інтенсивних технологій для
збільшення виробництва сільськогосподарської
продукції...
9
1.2. Основні закони та екологічні принципи
вирощування зернових культур...
12
1.3. Особливості росту і розвитку хлібних злаків...
14
1.4. Енергетична цінність продуктів зернових культур...
16
Тема 2. ВИРОБНИЦТВО І ПЕРЕРОБКА
ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР...
21
2.1. Значення і загальна характеристика
зернових культур...
22
2.2. Озимі зернові культури...
24
2.2.1. Загальна характеристика озимої пшениці...
25
2.2.2. Технологія вирощування озимої пшениці...
26
2.2.3. Загальна характеристика озимого жита і
технологія його вирощування...
29
2.2.4. Загальна характеристика озимого ячменю і
технологія його вирощування...
31
2.2.5. Загальна характеристика тритікале і
технологія його вирощування...
32
2.3. Ярі зернові та круп’яні культури...
34
2.3.1. Загальна характеристика ярого ячменю...
35
2.3.2. Технологія вирощування ярого ячменю...
35
2.3.3. Загальна характеристика ярої пшениці і
технологія її вирощування...
37
2.3.4. Загальна характеристика вівса і
технологія його вирощування...
38
2.3.5. Загальна характеристика кукурудзи...
40
2.3.6. Технологія вирощування кукурудзи...
42
2.3.7. Загальна характеристика проса і
технологія його вирощування...
45
2.3.8. Загальна характеристика рису і
технологія його вирощування...
47
2.3.9. Загальна характеристика гречки...
49
2.3.10. Технологія вирощування гречки...
50
Тема 3. ВИРОБНИЦТВО І ПЕРЕРОБКА
ЗЕРНОБОБОВИХ КУЛЬТУР...
52
3.1. Особливості зернобобових культур...
53
3.2. Загальна характеристика гороху...
54
3.3. Технологія вирощування гороху...
54
3.4. Загальна характеристика сої...
57
3.5. Технологія вирощування сої...
58
3.6. Загальна характеристика квасолі і
технологія її вирощування...
59
3.7. Загальна характеристика сочевиці і
технологія її вирощування...
61
3.8. Загальна характеристика чини і
технологія її вирощування...
62
3.9. Загальна характеристика кормових бобів і
технологія їх вирощування...
63
3.10. Загальна характеристика нуту і
технологія його вирощування...
65
3.11. Загальна характеристика люпину і технологія його
вирощування...
66
Тема 4. ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБКИ ЗЕРНА...
68
4.1. Склад зернової маси, характеристика її компонентів...
69
4.2. Фізичні властивості зернових мас...
72
4.3. Фізіологічні властивості зернових мас...
78
4.4. Очищення і сортування зернових мас...
86
Тема 5. СУШІННЯ, ВЕНТИЛЮВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ
ЗЕРНОВИХ МАС...
96
5.1. Основні поняття про сушіння зерна...
97
5.2. Режими сушіння зерна і насіння...
99
5.3. Активне вентилювання зернових мас...
104
5.4. Технологія і режими активного вентилювання...
106
5.5. Режими і способи зберігання зернових мас...
108
5.5.1. Зберігання зерна і насіння в сухому стані... 108
5.5.2. Зберігання зернових мас в охолодженому стані... 109
5.5.3. Зберігання зернових мас без доступу повітря...
110
5.5.4. Хімічне консервування зернових мас...
111
5.5.5. Способи зберігання зернових мас...
113
5.5.6. Зберігання сортового і гібридного насіння...
114
5.6. Основні вимоги до зерносховищ...
116
5.7. Засоби боротьби з шкідниками хлібних злаків...
117
5.8. Стандартизація і контроль якості зерна...
119
Тема 6. ПЕРЕРОБКА ЗЕРНА...
122
6.1. Технологічні властивості зерна пшениці і жита...
123
6.2. Складання помельних партій зерна...
125
6.3. Технологічний процес підготовки зерна до помелу...
127
6.3.1. Обробка поверхні зерна...
129
6.3.2. Гідротермічна обробка зерна...
131
6.4. Технологічний процес помелу зерна...
133
6.4.1. Подрібнення зерна...
133
6.4.2. Сортування проміжних продуктів
розмелу зерна...
134
6.5. Асортимент продукції, яка виробляється із
зерна пшениці і жита на млинах...
136
6.5.1. Збагачення крупки на ситовійних системах...
139
6.5.2. Контроль якості борошна...
140
6.6. Складні помели жита...
141
6.7. Технологія роботи млинів з різними помелами...
142
6.8. Вітамінізація борошна...
143
6.9. Стандартизація і контроль якості борошна...
144
6.10. Приймання, зберігання і підготовка сировини до
виробництва...
146
Тема 7. ВЛАСТИВОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ,
БУЛЬБОПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ, РЕЖИМИ І
СПОСОБИ ЇХ ЗБЕРІГАННЯ...
150
7.1. Народногосподарське значення коренеплодів і
бульбоплодів...
151
7.2. Загальна характеристика і технологія вирощування
цукрових буряків...
151
7.3. Загальна характеристика і технологія
вирощування картоплі...
155
7.4. Загальні властивості плодів, овочів і картоплі як
об’єктів зберігання і переробки...
159
7.4.1. Хімічний склад рослинницької продукції
та значення окремих її елементів у практиці
зберігання і переробки...
159
7.4.2. Особливості морфології і фізіології плодів
та овочів...
161
7.4.3. Процеси, що відбуваються в насипу
плодоовочевої продукції при зберіганні...
162
7.5. Режими зберігання картоплі і плодоовочевої продукції...
163
7.6. Способи зберігання картоплі і плодоовочевої продукції...
167
7.7. Комплекси для зберігання і переробки
плодоовочевої продукції...
171

Тема 8. ПІСЛЯЗБИРАЛЬНА ОБРОБКА І ОСОБЛИВОСТІ
ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ...
175
8.1. Післязбиральна обробка і зберігання картоплі й батату...
176
8.2. Післязбиральна обробка і зберігання коренеплідних овочів...
178
8.3. Зберігання капусти...
180
8.4. Зберігання цибулі і часнику...
182
8.5. Зберігання плодових овочів...
184
8.6. Зберігання плодоягідної продукції...
186
8.7. Зберігання винограду...
190
8.8. Підготовка сховищ до зберігання плодоовочевої продукції...
191
8.9. Закладання і зберігання плодоовочевої продукції...
193
Тема 9. ВИРОЩУВАННЯ І ПЕРЕРОБКА ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР...
194
9.1. Народногосподарське значення олійних культур...
195
9.2. Загальна характеристика соняшнику...
195
9.3. Технологія вирощування соняшнику...
197
9.4. Загальна характеристика озимого ріпаку...
199
9.5. Технологія вирощування озимого ріпаку...
202
9.6. Технологія вирощування ярового ріпаку...
205
9.7. Загальна характеристика і технологія вирощування рицини...
207
9.8. Загальна характеристика і технологія вирощування гірчиці...
208
Тема 10. ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ
ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР...
210
10.1. Народногосподарське значення прядивних культур...
211
10.2. Загальна характеристика і технологія вирощування льону...
211
10.3. Загальна характеристика і технологія вирощування конопель...
213
10.4. Загальна характеристика і технологія
вирощування бавовнику...
216
10.5. Народногосподарське значення кормових трав...
218
10.5.1. Загальна характеристика і технологія
вирощування однорічних трав...
218
10.5.2. Загальна характеристика і технологія
вирощування вики ярої та озимої...
219
10.6. Народногосподарське значення багаторічних бобових трав...
221
10.7. Загальна характеристика і технологія вирощування люцерни...
222
10.8. Загальна характеристика і технологія
вирощування конюшини...
224
10.9. Загальна характеристика і технологія вирощування еспарцету
227
10.10 Загальна характеристика нових кормових культур...
228
Термінологічний словник...
232
Перелік використаних та рекомендованих
літературних джерел...
247
 
Date 2016-12-14T14:08:39Z
2016-12-14T14:08:39Z
2016-12-14T14:08:39Z
 
Type Learning Object
 
Identifier http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/18453
Технологія виробництва і переробки сільськогосподарської продукції: курс лекцій / Н.І. Хомик, Н.Б. Гаврон, Н.А Рубінець. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. – 248с.
 
Language uk
 
Relation Х;76
1. Агрономія / За ред. М.М. Городнього. – К.: Вища школа, 1995. – 525 с. 2. Бухаров Н.А. Сбор и товарная обработка плодов и ягод. – М.: Колос, 1970. 3. Голкина Л.С., Бутковский В.А., Птушкина Г.Е. Техника и технология производства муки на комплексном оборудовании. – М.: Агропромиздат, 1987. 4. Гусев С.Л., Мєтлицкий Л.В. Хранение картофеля. – М.: Колос, 1982. 5. Довідник по зберіганню картоплі і овочів / За ред. С.Ф. Поліщука. – К.: Урожай, 1986. 6. Жидко В.И., Резчиков В.А., Уколов В.С. Зерносушение и зерносушилки. – М.: Колос, 1982. 7. Зінченко О.І., Салатенко Н.Н., Білоножко М.А. Рослинництво. – К.: Аграрна освіта, 2001. – 519 с. 8. Интенсивные технологии возделывания сельськохозяйственных культур / Под ред. Г.В. Коренева. – М.: Агропромиздат, 1988. – 301 с. 9. Карпов Б.А. Технология послеуборочной обработки и хранения зерна. – М.: Агропромиздат, 1987. 10. Лихочвор В.В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогосподарських культур. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 808 с. 11. Левитин В.С., Шляховицкий В.М. Холодильные установки фруктохранилищ. – М.: Колос, 1974. 12. Мельник Б.Е. Активное вентилирование зерна: Справочник. – М.: Агропромиздат, 1986. 13. Мельников Б.Я., Лебедев В.Б., Винников Г.А. Технология приемки, хранения и переработки зерна. – М.: Агропромиздат, 1990. 14. Мерко И.Т. Технология мукомольного и крупяного производства. – М.: Агропромиздат, 1985. 15. Основи земледелия и растеневодства /Под ред. В.С. Никляева. – М.: Агропромиздат, 1990. – 479 с. 16. Платонов П.М., Пунков С.П., Фасман В.Б. Элеваторы и склады. – М.: Агропромиздат, 1987. 17. Растеневодство / Под ред. П.П. Вавилова. – М.: Агропромиздат, 1986. – 512 с. 18. Рослинництво з основами землеробства / М.А. Білоножко, І.С. Руденко, В.І. Мойсеєнко та ін.; За ред. М.А. Білоножка, І.С. Руденка. – К.: Урожай, 1986. – 224 с. 19. Скалецька Л.Ф., Подпрятов Г.І. Зберігання та переробка продукції рослинництва: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2001. – 303 с. 20. Скалецька Л.Ф., Духовська Т.М., Сеньків А.М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. – К.: Вища шк., 1994. 21. Солошенко О.В., Гаврилович Н.Ю., Солошенко В.І., Осипова Л.С., Кочетова С.І. Технології вирощування сільськогосподарських культур: Навч. посіб. – Харків: Торнадо, 2006. – 348 с. 22. Солошенко О.В., Носко Б.С., Гаврилович Н.Ю., Богачов А.А., Солошенко В.І., Основи агрономії: Навч. посіб. – Харків: Торнадо, 2003. – 368 с. 23. Технология производства продукции растеневодства /Под ред. И.П. Фирсова. – М.: Агропромиздат, 1989. – 432 с. 24. Трисвятский Л.А., Лесик Б.В., Курдина В.А. Хранение и технология сельскохозяйственных продуктов. – М.: Агропромиздат, 1991. 25. Фаренко О.М., Троценко В.І., Жотов О.Г., Жотова Г.О. Рослинництво з основами кормовиробництва. – Суми: «Університетська книга», 2003. – 384 с. 26. Хилевич В.С., Скалецкая Л.Ф. Стандартизация и контроль качества сельскохозяйственной продукции. – К.: Вища шк., 1990. 27. Черковская А.Я., Желтова С.А., Немчинов М.М. Справочник по защите зерна и продуктов его переработки. – М.: Колос, 1984.
 
Rights © Хомик Н.І.
 
Format 249
 
Publisher Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя