Запис Детальніше

Психологічні особливості переживання жіночої самотності

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Психологічні особливості переживання жіночої самотності
 
Creator Задорожна, Ольга Юріївна
 
Contributor Вишньовський, Василь Володимирович
Кирич, Наталія Богданівна
ТНТУ ім. І.Пулюя
 
Subject 053
психологія
159.9
 
Description Задорожна О.Ю. Психологічні особливості переживання жіночої самотності. – Рукопис.
Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня «Магістр» за спеціальністю 053 – «Психологія» – Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя. – Тернопіль, 2018.
Магістерська робота розкриває поняття психології здоров’я, аспекти здоров’я, методологічні підходи до проблеми здоров’я, роль індивідуально-типологічних факторів у впливі на самоставлення особистості до здоров’я, визначає критерії самооцінки особистістю основних рівнів здоров’я
У роботі запропоновано та обґрунтовано змістовні характеристики найважливіших складових самотності, висвітлено особливості різноманітних видів самотності, проаналізовано основні причини та особливості виникнення самотності в жінок, описано вплив самотності на життєдіяльність і здоров’я жінки.
Серед психологічних детермінант самотності людини найбільш істотними є внутрішні психологічні властивості особистості, риси її характеру і певні психологічні стани, такі як невпевненість в собі, замкнутість, пригніченість, внутрішня спустошеність, низька самооцінка, уникнення міжособистісного спілкування, емоційна нестабільність, чинники стресу.
В нашій роботі ми емпірично дослідили особистісні характеристики самотніх жінок. Результати дослідження свідчать про високі показники суб’єктивного переживання самотності жінками. Для більшості жінок є характерними емоційна нестійкість, дисгармонія, песимізм, ускладненість міжособистісних відносин, незадоволеність життям. Психологічна діагностика самотніх жінок свідчить про відсутність у багатьох жінок життєвих цілей, невміння підтримувати близькі відносини, незацікавленість в широкому колі спілкування, незадоволеність своїм зовнішнім виглядом, що є наслідком невпевненості в собі, низької, неадекватної самооцінки. Звідси випливає потреба розробки заходів психокорекції та психопрофілактики переживань самотності жінками.
Програма психологічної допомоги жінкам, які страждають від частого інтенсивного переживання почуття самотності включала в себе корекцію негативних наслідків; роботу, спрямовану на усвідомлення, та трансформацію негативного ставлення в позитивне; подолання тих особистісних обмежень, які спричиняють виникненя почуття самотності в жінок. Результати апробації запропонованої тренінгової програми психологічної допомоги жінкам засвідчили її ефективність. Відвідування тренінгової групи допомогло жінкам набути навичок соціальної взаємодії, підвищити адекватне уявлення про себе, значно знизити ворожість і підозрілість до навколишніх.
Профілактика і корекція стану самотності передбачає використання широкого спектру психологічних практичних методів. Таких як: психологічний тренінг, прийоми і техніки герштальт-терапії, когнітивно-поведінкової терапії, психодинамічно-орієнтовані програми та ін.
 
Date 2018-12-19T18:28:05Z
2018-12-19T18:28:05Z
2018-12
 
Type Thesis Abstract
 
Identifier Задорожна О.Ю. Психологічні особливості переживання жіночої самотності : автореферат дипломної роботи магістра за спеціальністю „053 — психологія“ / О.Ю. Задорожна. — Тернопіль: ТНТУ, 2018. — 10 с.
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/26372
 
Language uk
 
Rights Задорожна О.Ю.
 
Coverage Тернопільський національний технічний університет
UA
 
Publisher ТНТУ ім. І.Пулюя