Запис Детальніше

Молекулярно-масовий розподіл казеїнових фосфопептидів

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Молекулярно-масовий розподіл казеїнових фосфопептидів
Molecular-mass distribution of casein phosphopeptides
 
Creator Юкало, Володимир Глібович
Сторож, Людмила Анатоліївна
Карпик, Галина Вікторівна
 
Contributor Yukalo Volodymyr
Storozh Liudmyla
Karpuk Halyna
 
Subject казеїн
біологічно активні фосфопептиди
молекулярно-масовий розподіл
casein
biologically active phosphopeptides
molecular-mass distribution
577.112.083/122.2
 
Description Додаткові функції протеїнів казеїнового комплексу молока проявляються через біоактивні продукти їх протеолізу – пептиди. Такі пептиди можуть впливати на функції травної, серцево-судинної, нервової та імунної систем організму. Серед біоактивних казеїнових пептидів одними з найважливіших є фосфопептиди. Їх основна функція – забезпечення транспортування і засвоєння організмом іонів двовалентних металів. Також вони можуть проявляти інші види біологічної дії. Очевидно, що такими корисними властивостями володіють природні або аналогічні до природних фосфопептиди. Такі пептиди можуть утворюватися в умовах, які мають місце у шлунково-кишковому тракті. При проведенні протеолізу в таких умовах важливим доказом ідентичності отриманих фосфопептидів природним фосфопептидам є молекулярно-масовий розподіл. У зв’язку з цим метою роботи була характеристика молекулярно-масового розподілу казеїнових фосфопептидів, отриманих з відтворенням умов природного протеолізу.
Казеїнові фосфопептиди було отримано в результаті протеолізу загального фосфопротеїну коров’ячого молока в умовах, які мають місце у шлунково-кишковому тракті. Молекулярно-масовий розподіл виділених фосфопептидів визначали за допомогою гель-фільтрації. При цьому було використано три типи сефадексів: G-10, G-15 і G-25. Склад і гомогенність фосфопротеїнових субстратів аналізували електрофоретично в лужній системі поліакриламідного гелю. В результаті було встановлено, що препарат казеїнових фосфопептидів, отриманий в умовах, близьких до умов протеолізу в шлунково-кишковому тракті, містить 52 % фосфопептидів з молекулярними масами від 700 до 1500 Да. В цей діапазон молекулярних мас попадає більшість відомих казеїнових фосфопептидів коров’ячого молока. Отримані результати були використані при розробці біотехнології виділення природних казеїнових фосфопептидів.
The additional functions of proteins of the casein complex of milk are manifested through the bioactive products of their proteolysis — peptides. Such peptides may affect on the functions of the digestive, cardiovascular, nervous and immune systems of the body. Among the bioactive casein peptides, one of the most important are phosphopeptides. Their main function is to transport provision and absorption of ions of bivalent metals by the body. They can also exhibit other biological effects. Obviously, such beneficial properties are natural or similar to natural phosphopeptides. Such peptides may be formed in conditions that occur in the gastrointestinal tract. When conducting proteolysis in such conditions, an important proof of the identity of the resulting phosphopeptides with natural ones is the molecular-mass distribution. In this regard, the purpose of the work was to characterize the molecular weight distribution of casein phosphopeptides obtained with the reproduction of the conditions of natural proteolysis. Casein phosphopeptides were obtained as a result of proteolysis of the total phosphoproteins of cow's milk in conditions that occur in the gastrointestinal tract. The molecular weight distribution of the isolated phosphopeptides was determined using gel filtration. In this case, three types of sephadexes
were used: G-10, G-15 and G-25. The composition and homogeneity of phosphoprotein substrates were analyzed electrophoretically in an alkaline system of the polyacrylamide gel. As a result of the fulfilled experiments, it was found that the prepared casein phosphopeptides, in the conditions close to proteolytic ones in the gastrointestinal tract, contained 52% of phosphopeptides with molecular weights of 700 to 1500 Da. In this range of the molecular masses, most of the known casein phosphopeptides of cow's
milk are found. The obtained results were used during development of biotechnology for the separation of the natural casein phosphopeptides.
 
Date 2018-12-21T06:43:18Z
2018-12-21T06:43:18Z
2018-11
2018-09
 
Type Article
 
Identifier Юкало В.Г. Молекулярно-масовий розподіл казеїнових фосфопептидів / В.Г. Юкало, Л.А. Сторож, Г.В. Карпик // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 5. – С. 7-13.
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/26430
Yukalo V. Molecular-mass distribution of casein phosphopeptides / V. Yukalo, L. Storozh, H. Karpyk // Scientific Works of NUFT. 2018. – Volume 24, Issue 5. – P. 7-13.
 
Language uk
 
Relation 1. Huppertz T. Chemistry of Caseins. In: McSweeney, P.L.H., Fox, P.F. (eds.), Advanced Dairy Chemistry, Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Vol. 1A / T. Huppertz. – New York : Springer, 2013. – P. 130-160. 2. Holt C. Caseins and the casein micelle: Their biological functions, structures, and behavior in foods / C. Holt, J.A. Carver, H. Ecroyd, D.C. Thorn // J. Dairy Sci. – 2013. – V. 96, № 10. – P. 6127-6146. 3. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon) / P.F. Fox, T. Uniacke-Lowe, P.L.H. McSweeney, J.A. O’Mahony. – New York: Springer, 2015. – 585 p. 4. Bioactive Casein Phosphopeptides in Dairy Products as Nutraceuticals for Functional Foods. In : Milk Proteins, Hurley W.L. (ed.) / G. Pinto, S. Caira, M. Cuollo et al. – Croatia : In Tech, 2012. – pp. 3-44. 5. McSweeney P.L.H. Advanced Dairy Chemistry. Volume 1B: Proteins: Applied Aspects. Fourth Edition / P.L.H. McSweeney, J.A. O'Mahony. – New York : Springer, 2016. – 498 p. 6. Isolation and characterization of peptides from blood serum of patients with multiple sclerosis / S. Myronovskij, N. Negrych, T. Nehrych et al. // Studia Biologica. – 2015. – Vol. 9, №2. – P. 5-12. 7. Юкало А.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А.В. Юкало, Л.А. Сторож, В.Г. Юкало // Біотехнологія. – 2012. – Т. 5, № 4. – С. 21-33. 8. Yukalo V. Obtaining of casein protein complex from cow milk / V. Yukalo // Nutracos. – 2005. – № 5. – P. 17-19. 9. Yukalo A. Electrophoretic Separation of the Milk Protein / A. Yukalo, V. Yukalo, M. Shynkaryk // Proceeding of the International Conference on Bio and Food Electrotechnologies, 22-23 October 2009. – Compiegne (France). – 2009. – P. 227-231. 10. Юкало В.Г. Визначення умов отримання природних біоактивних казеїнових фосфопептидів / В.Г. Юкало, Л.А. Сторож, М.О. Штокало // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. – 2014. – Т. 16, № 3 (60), Ч. 4. – С. 192-200.
 
Format 7-13
7
 
Coverage Київ, Національний університет харчових технологій
UA