Запис Детальніше

Деякі важливі фізико-хімічні показники ряду мінеральних вод, які широко застосовуються в побуті

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Деякі важливі фізико-хімічні показники ряду мінеральних вод, які широко застосовуються в побуті
Some of the Important Physical and Chemical Properties of a Number of Mineral Waters Widely used in Everyday Life
Некоторые важные физико-химические показатели ряда минеральных вод, которые широко используються в быту
 
Creator Петруша, Юлія Юріївна
Рильський, Олександр Федорович
Гвоздяк, Петро Ілліч
Petrusha, Yuliya Yu.
Rylsky, Oleksandr F.
Gvozdyak, Petro I.
Петруша, Юлия Юрьевна
Рыльский, Александр Федорович
Гвоздяк, Петр Ільич
 
Subject вода
окисно-відновний потенціал
загальна твердість
рН
мікробне число
water
redox potential
total hardness
microbial number
окислительно-восстановительный потенциал
общая твердость
микробное число
614.777:615.327:663.642:663.88
 
Description Проблематика. Якість води є одним із найважливіших факторів, що мають визначальний вплив на організм людини.
Мета. Дослідження низки фізико-хімічних важливих показників мінеральної води, які визначають її вплив на організм людини.
Методика реалізації. Вивчали основні критерії, що стосуються якості питної води: рН, окисно-відновний потенціал (ОВП), загальну твердість, загальне мікробне число. Також важливе значення має показник загальної токсичності води, який визначається методом біотестування та надає об’єктивну оцінку впливу досліджуваного зразка на організми.
Результати. Отримані результати свідчать, що рН досліджуваної води знаходиться в межах, встановлених існуючими нормативами для питної води. Всі зразки мають слабколужну реакцію рН (7,1–8,39). Загальна твердість води знаходиться в межах 1,5–7 ммоль∙екв/дм³ та відповідає даним виробника і встановленим існуючим нормативам. Винятком є вода марки “Smarty Family”, жорсткість якої трохи нижча показника, зазначеного на етикетці. Всі вивчені проби дитячої мінеральної води мали значення показників схожості та енергії проростання, вищі за контроль (дистильована вода). Це вказує на відсутність загальної токсичності та на збалансованість вмісту солей у досліджуваних зразках. Значення цих показників у зразках мінеральної природної столової та мінеральної природної лікувально-столової води нижчі, ніж у контролі. Виняток становить вода “Миргородська лагідна”, показники якої майже не відрізняються від контролю. Що стосується показника ОВП, жодна марка води не відповідає величинам ОВП біологічних рідин організму людини, зокрема й дитини. Більшість зразків мінеральних природних столових і мінеральних природних лікувально-столових вод (за винятком води марок “Поляна квасова” та “Боржомі”) мають підвищений вміст мікроорганізмів та не відповідають встановленим нормативам для фасованої води.
Висновки. Досліджувані мінеральні природні столові та мінеральні природні лікувально-столові води можуть вживатись за призначенням, але за мікробіологічним показником та ОВП потребують подальшого контролю.
Background. Water quality is one of the most important factors that have a decisive influence on the human body.
Objective. The aim of the paper is the research of important physical and chemical properties of mineral water determining its influence on the human body.
Methods. Main criteria relating to drinking water quality are studied: redox potential (ROP), pH, total hardness, total microbial count. The indicator of overall water toxicity should be taken into account as well determined by bioassay and provides an objective assessment of the influence of the sample on the organisms.
Results. The obtained results indicate that the pH of the water under investigation is within the limits established by the existing norms for drinking water. All samples have a weak alkaline reaction рН (7.1–8.39). Total water hardness is within 1.5–7 mmol∙ekv/dm³ and corresponds to the data set by the manufacturer and the existing regulations. The exception is the water of the brand "Smarty Family". Its hardness is a little bit below the index indicated on the label. All studied samples of mineral water for children had similarity values and germination energy higher than control (distilled water). This indicates a lack of general toxicity and balance of salt content in the samples. The values of these indices in samples of mineral natural dining and mineral natural medical dining water are lower than in the control. The exception is water "Myrgorodska Lagidna", which indicators are almost the same as control. As to the ROP indicator value, no water brand corresponds to the ROP values of the human body biological fluids, in particular the children’s biological fluids. Most samples of natural mineral dining and natural mineral medical-dining water (except water brands "Polyana Kvasova" and "Borjomi") have a high content of microorganisms and don’t meet the standards for bottled water.
Conclusions. Investigated mineral natural dining and mineral natural medical dining water can be used in the line functions, but on a microbiological index and ROP needs further control.
Проблематика. Качество воды является одним из важнейших факторов, которые имеют определяющее влияние на организм человека.
Цель. Исследование ряда физико-химических важных показателей минеральной воды, которые определяют ее влияние на организм человека.
Методика реализации. Изучали основные критерии, которые относятся к качеству питьевой воды: окислительно-восстановительный потенциал (ОВП), рН, общую твердость, общее микробное число. Также важное значение имеет показатель общей токсичности воды, который определяется методом биотестирования и дает объективную оценку влияния исследуемого образца на организмы.
Результаты. Полученные результаты свидетельствуют, что рН исследуемой воды находится в пределах, установленных существующими нормативами для питьевой воды. Все образцы имеют слабощелочную реакцию рН (7,1–8,39). Общая жесткость воды находится в пределах 1,5–7 ммоль∙екв/дм³ и соответствует данным производителя и установленным существующим нормативам. Исключение составляет вода марки “Smarty Family”, которая имеет жесткость чуть ниже показателя, указанного на этикетке. Все изученные пробы детской минеральной воды имели значения показателей всхожести и энергии прорастания выше контроля (дистиллированная вода). Это указывает на отсутствие общей токсичности и на сбалансированность содержания солей в исследуемых образцах. Значение этих показателей в образцах минеральной природной столовой и минеральной природной лечебно-столовой воды ниже, чем в контроле. Исключение составляет вода “Миргородская лагидна”, показатели которой почти не отличаются от контроля. Что касается показателя ОВП, ни одна марка воды не соответствует величинам ОВП биологических жидкостей организма человека, в частности и ребенка. Большинство образцов минеральных природных столовых и минеральных природных лечебно-столовых вод (исключая воду марок “Поляна квасова” и “Боржоми”) имеют повышенное содержание микроорганизмов и не соответствуют установленным нормативам для бутилированной воды.
Выводы. Исследуемые минеральные природные столовые и минеральные природные лечебно-столовые воды могут употребляться по назначению, но по микробиологическому показателю и ОВП нуждаются в дальнейшем контроле.
 
Date 2018-07-20T11:40:57Z
2018-07-20T11:40:57Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Петруша Ю. Ю. Деякі важливі фізико-хімічні показники ряду мінеральних вод, які широко застосовуються в побуті / Ю. Ю. Петруша, О. Ф. Рильський, П. І. Гвоздяк // Innovative Biosystems and Bioengineering : international scientific e-journal. – 2018. – Vol. 2, No. 2. – Pp. 135–140. – Bibliogr.: 12 ref.
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/24007
https://doi.org/10.20535/ibb.2018.2.2.125261
 
Language uk
 
Rights Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
 
Format С. 135-140
application/pdf
 
Publisher Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute
Kyiv
 
Source Innovative Biosystems and Bioengineering : international scientific e-journal, 2018, Vol. 2, No. 2