Запис Детальніше

Радіоекологічна оцінка продуктів бджільництва, отриманих в умовах Житомирського Полісся

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Радіоекологічна оцінка продуктів бджільництва, отриманих в умовах Житомирського Полісся
 
Creator Кривий, М. М.
Вербельчук, С. П.
Лісогурська, Д. В.
Лісогурська, О. В.
Кривой, М. Н.
Лисогурская, Д. В.
Лисогурская, О. В.
Kryvyi, М. М.
Verbelchuk, S.
Lisogurska, D.
Lisogurska, О.
 
Subject мед
квітковий пилок
продукти бджільництва
радіоактивне забруднення
honey
pollen
bee products
radioactive contamination
цветочная пыльца
продукты пчеловодства
радиоактивное загрязнение
 
Description Радіологічні дослідження меду та обніжжя, які отримують на території Житомирського Полісся зі щільністю забруднення ґрунту 137Cs в межах 37–185 кБк/м2, показують, що ці продукти, отримані на культурних угіддях, містять у 2–3 рази менше даного радіонукліда, ніж на природних.
Характер радіоактивного забруднення території внаслідок аварії на ЧАЕС свідчить про те, що строки природної та штучної дезактивації будуть тривати десятиліттями, а в деяких регіонах, можливо, й століттями. І в цих умовах необхідно буде здійснювати сільськогосподарське виробництво, в тому числі і бджільництво. На глибоке переконання фахівців лише регулярні і тривалі радіоекологічні дослідження дозволять своєчасно розробляти рекомендації щодо використання сільськогосподарської продукції, виробленої у зоні радіоактивного забруднення, з максимальною безпекою для населення. Такі дослідження особливо актуальні у бджільництві, оскільки до апіпродуктів ставляться високі вимоги як до продуктів спеціального призначення, які використовуються для дитячого, дієтичного і лікувально-профілактичного харчування.
Радиологические исследования меда и обножки, которые получают на территории Житомирского Полесья с плотностью загрязнения почвы 137Cs в пределах 37–185 кБк/м2, показывают, что эти продукты, полученные на культурных угодьях, содержат в 2–3 раза меньше данного радионуклида, чем на естественных.
Radiological researches of honey and farina, obtained on the territory of Zhytomyr Polissia Region with density of soil pollution of 137Cs varies in 37–185 kBq/m2, show that these products received on production lands have two-three times less of this radionuclide, rather than on natural.
 
Date 2016-12-09T09:07:24Z
2016-12-09T09:07:24Z
2015
 
Type Conference materials
 
Identifier Радіоекологічна оцінка продуктів бджільництва, отриманих в умовах Житомирського Полісся / М. М. Кривий, С. П. Вербельчук, Д. В. Лісогурська, О. В. Лісогурська // Аграрна наука, освіта, виробництво: європейський досвід для України : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 17–18 листоп. 2015 р. – Житомир : ЖНАЕУ, 2015. – С. 367–369.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/6137
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет