Запис Детальніше

Ґрунтозахисна роль рослинних рештків на сірих лісових ґрунтах Полісся

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ґрунтозахисна роль рослинних рештків на сірих лісових ґрунтах Полісся
 
Creator Кропивницький, Р. Б.
Kropyvnytskyi, R.
Кропивницкий, Р. Б.
 
Subject рослинні рештки
спосіб обробітку ґрунту
попередники
конюшина
вико-овес
plant residues
tillage method
predecessors
clover
vico-oats
растительные остатки
способ обработки почвы
предшественники
клевер
выко-овес
 
Description Доведено, що у ґрунтозахисних технологіях вирощування озимої пшениці, особливо за сівби після конюшини лучної, створюються сприятливі умови для захисту поверхні ґрунту від ерозійних та фізичних деградацій за рахунок зосередження рослинних рештків на поверхні ґрунту.
Мульчування ґрунту шляхом залишення на його поверхні стерні та інших рослинних рештків є основою ґрунтозахисних агротехнологій. Мульча, поряд з удобрювальним значенням, відіграє позитивну роль у захисті ґрунту від руйнування під впливом енергії дощових крапель, попереджує поверхневе запливання й утворення кірки, надмірне висихання влітку і промерзання взимку, сприяє снігозатриманню і зменшенню поверхневого стоку та змиву.
It is proven that soil-protective technologies of cultivation of winter wheat, particularly when sown after clover, creates favorable conditions for protecting the soil surface from erosion and physical degradation due to concentration of crop residues on the soil surface.
Доказано, что в почвозащитных технологиях возделывания озимой пшеницы, особенно при посеве после клевера лугового, создаются благоприятные условия для защиты поверхности почвы от эрозионных и физических деградацій за счет концентрации растительных остатков на поверхности почвы.
 
Date 2016-06-23T11:35:46Z
2016-06-23T11:35:46Z
2005
 
Type Conference materials
 
Identifier Кропивницький Р. Б. Ґрунтозахисна роль рослинних рештків на сірих лісових ґрунтах Полісся / Р. Б. Кропивницький // Новітні технології виробництва конкурентоспроможної продукції рослинництва : матеріали наук.-практ. конф. молодих вчених і спеціалістів, 29–30 листоп. 2005 р. – Чабани ; К. : ЕКМО, 2005. – С. 22–23.
966-8555-49-Х
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4667
 
Language uk
 
Publisher Інститут землеробства Української академії аграрних наук