Запис Детальніше

Економічні та екологічні проблеми зернового господарства в контексті сталого розвитку регіонів

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Економічні та екологічні проблеми зернового господарства в контексті сталого розвитку регіонів
 
Creator Новікова, М. Ф.
Novikova, M.
 
Subject зернове господарство
агропромислове виробництво
економічні та екологічні проблеми
сталий розвиток
зернові культури
 
Description Кризовий стан економіки, низька ефективність вітчизняного агропромислового виробництва ускладнюється впливом негативних наслідків не лише економічного, а й екологічного характеру. Це пов'язано з застосуванням техногенних засобів стимуляції агроценозу. Розвиток продуктивних сил донедавна здійснювався й здійснюється без належного врахування екологічних та соціальних чинників, критеріїв, обмежень і вимог ресурсно-екологічної безпеки. Внаслідок цього порушується нормальний хід природних процесів, відбувається деградація і зниження якості життєвого середовища, що, зрештою, негативно відбивається на сільських і міських жителях, трудовому потенціалі села й країни в цілому.
Визначено, що вирощування зернових за біологічними технологіями дає можливість раціонально використовувати засоби виробництва, одержувати екологічно чисту продукцію й забезпечувати збереження навколишнього середовища від забруднення рештками добрив і пестицидів. Запропоновано систему господарювання, яка сприятиме призупиненню процесу деградації як землеробства в цілому, так і орних земель Полісся, дасть можливість отримати вільних обігових коштів, допоможе залученню інвестицій, є підтримкою регіонального екстенсивного (біологічного) ведення землеробства, зональної та внутрішньогалузевої спеціалізації в плані забезпечення тваринництва високобілковим зернофуражем, сприяє ефективному використанню в процесі виробництва однотипної техніки, підвищує економічність господарювання та продуктивність праці в наслідок підвищення його ефективності, знижує екологічне навантаження на навколишнє середовище та населення.
 
Date 2017-05-29T12:29:58Z
2017-05-29T12:29:58Z
2004
 
Type Article
 
Identifier Новікова М. Ф. Економічні та екологічні проблеми зернового господарства в контексті сталого розвитку регіонів / М. Ф. Новікова // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. – 2004. – Вип. 2 (XLVI) : Природно-ресурсний потенціал в системі просторового розвитку. – С. 200–204.
1727-589Х
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/7883
 
Language uk
 
Publisher Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього Національної академії наук України