Запис Детальніше

Порівняльна характеристика показників якості молока кіз німецької білої, альпійської та англо-нубійської порід

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Порівняльна характеристика показників якості молока кіз німецької білої, альпійської та англо-нубійської порід
 
Creator Зажарська, Н. М.
Грамма, В. О.
Зажарская, Н. Н.
Грамма, В. А.
Zazharska, N.
Gramma, V.
 
Subject козине молоко
сиропридатність
кальцій
казеїн
німецька біла
англо-нубійська
альпійська
козье молоко
сыропригодность
кальций
казеин
немецкая белая
англо-нубийская
альпийская
goat's milk
suitability for cheesemaking
calcium
casein
German White
Anglo-Nubian
Alpine
 
Description Наведена порівняльна характеристика показників якості та сиропридатності молока кіз різних порід. Були відібрані індивідуальні проби молока від 21 кози англо-нубійської, німецької білої та альпійської порід. Кращі показники якості молока спостерігали у кіз англо-нубійської породи – самі високі показники жиру (2,62%), білка (3,01%), сухого знежиреного молочного залишку (8,2%), лактози (4,55%) та казеїну (2,46%). За вмістом жиру перевищення у кіз англо-нубійської породи було достовірним порівняно з молоком кіз альпійської породи (Р < 0,05). Також ранковий надій у середньому на 1 козу цієї породи був найвищим (340 мл). Середній вміст кальцію коливався від 94,7 до 169,8 мг/100г, перевищення його у кіз німецької білої породи було достовірниму порівняно з молоком кіз альпійської породи (Р < 0,05). За вмістом соматичних клітин молоко вивчених порід відповідало вищому ґатунку згідно з ДСТУ 7006:2009. У кіз німецької білої породи відмічали найменшу кількість соматичних клітин (271 тис/мл), також як і кращу сиропридатність молока.
Приведена сравнительная характеристика показателей качества и сыропригодности молока коз разных пород. Были отобраны индивидуальные пробы молока от 21 козы англо-нубийской, немецкой белой и альпийской пород Лучшие показатели качества молока наблюдали у коз англо-нубийской породы – самые высокие показатели жира (2,62%), белка (3,01%), сухого обезжиренного молочного остатка (8,2%), лактозы (4,55%) и казеина (2,46%). По содержанию жира превышение у коз англо-нубийской породы было достоверным по сравнению с молоком коз альпийской породы (Р < 0,05). Также утренний удой в среднем на 1 козу этой породы был самым высоким (340 мл). Среднее содержание кальция колебалось от 94,7 до 169,8 мг/100г, превышение у коз немецкой белой породы было достоверным по сравнению с молоком коз альпийской породы (Р < 0,05). По содержанию соматических клеток молоко изученных пород соответствовало высшему сорту по ДСТУ 7006:2009. У коз немецкой белой породы отмечали самое меньшее количество соматических клеток (271 тыс/мл), также как и лучшую сыропригодность молока.
The comparative characteristic of quality indicators and suitability for cheesemaking of milk of different breeds of goat was conducted. We selected the individual milk samples from 21 goats of Anglo-Nubian, German White and Alpine breeds. The best indicators of milk quality were observed in the Anglo-Nubian breed – the highest fat content (2.62%), protein (3.01%), dry non-fat milk solids (8.2%), lactose (4.55%) and casein (2.46%). A significant increase in the fat was found in the Anglo-Nubian and Alpine goats (P <0.05). Also the morning milk yield by an average of one goat of Anglo-Nubian breed was the highest (340 mL). Average calcium content ranged from 94.7 to 169.8 mg/100 g, the significant difference was found between German White and Alpine breeds of goats (P < 0.05). As to the somatic cells count milk of all breeds was corresponded to a higher grade in accordance with DSTU 7006:2009. In German White goats the smallest somatic cells count was noted (271 thousand/ml), as well as a best suitability of milk for cheesemaking.
 
Date 2016-10-18T12:22:20Z
2016-10-18T12:22:20Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Зажарська Н. М. Порівняльна характеристика показників якості молока кіз німецької білої, альпійської та англо-нубійської порід / Н. М. Зажарська, В. О. Грамма // Вісник ЖНАЕУ. – 2016. – № 1 (53), т. 1. – С. 214–220.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/5734
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет