Запис Детальніше

Вплив процесів «цвітіння» води за участю діатомових водоростей на вміст хлороформу у питній воді

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив процесів «цвітіння» води за участю діатомових водоростей на вміст хлороформу у питній воді
 
Creator Данилова, І. В.
Danylova, I.
Данилова, И. В.
 
Subject «цвітіння» води
діатомові водорості
сезонні коливання
водозабір
питна вода
вміст хлороформу
«water-bloom»
diatomaceous algae
seasonal vibrations
water intake
drinking-water
chloroform content
«цветение» воды
диатомовые водоросли
сезонные колебания
водозабор
питьевая вода
содержание хлороформа
 
Description Активний розвиток фітопланктону у водоймах погіршує якість води. Це призводить не лише до виникнення неприємного запаху та смаку, але й до виділення у воду отруйних «метаболітів» водоростей. Як відомо, основною причиною «цвітіння» води є надходження у воду біогенів. У статті проаналізовано роль діатомових водоростей у водних екосистемах та визначено особливості сезонних коливань їх чисельності у водозаборі «Відсічне» р. Тетерів. Показано вплив життєдіяльності угруповань водоростей на зміни вмісту хлороформу у питній воді на КП «Житомирводоканал».
Окремі фітопланктонні форми діатомових протягом року характеризувались активним розвитком у весняні та осінні місяці (квітень-травень і жовтень-грудень). «Цвітіння» води у водозаборі сприяло зниженню концентрації РК (розчиненого кисню) у воді. Найбільша концентрація хлороформу у питній воді співпадала з деструкцією діатомових водоростей внаслідок початку масового розмноження у водозаборі синьозелених.
Active development of phytoplankton in reservoirs worsens quality of water. It causes not only the unpleasant smell and taste but also the selection of poisonous metabolites of algae in water. As known, the main reason of «water-bloom» is entering of biogens in water. The role of diatomaceous algae in water ecosystems is analyzed in the article and the features of seasonal vibrations of their quantity is determined in a water intake «Vidsichne» of the Teteriv river. An influence of vital functions of algae groups on changing of chloroform content in drinking-water on KP «Zhytomyrvodokanal» is shown.
The individual phytoplankton forms of diatomaceous algae were characterized with active development in spring and autumn months during a year (from April till May and from Ocober till December). «Water-bloom» in the water intake contributed to the decline of DO (dissolved oxygen) concentration in water. The mostconcentration of chloroform in drinking-water contemporized with diatomaceous algae destruction as a result of the beginning of blue-green algae mass reproduction in the water intake.
Активное развитие фитопланктона ухудшает качество воды. Это приводит не только к возникновению неприятного запаха и вкуса, но и к выделению в воду ядовитых «метаболитов» водорослей. Как известно, основной причиной «цветения» воды является поступление в воду биогенов. В статье проанализирована роль диатомовых водорослей в водных экосистемах и определены особенности сезонных колебаний их численности в водозаборе «Отсечное» р. Тетерев. Показано влияние жизнедеятельности групп водорослей на изменения содержания хлороформа в питьевой воде на КП «Житомирводоканал».
Отдельные фитопланктонные формы диатомовых на протяжении года характеризовались активным развитием в весенние и осенние месяцы (апрель-май и октябрь-декабрь). «Цветение» воды в водозаборе способствовало снижению концентрации РК (растворенного кислорода) в воде. Наибольшая концентрация хлороформа в питьевой воде совпадала с деструкцией диатомовых водорослей вследствие начала массового размножения в водозаборе синезеленых.
 
Date 2017-04-21T06:11:23Z
2017-04-21T06:11:23Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Данилова І. В. Вплив процесів «цвітіння» води за участю діатомових водоростей на вміст хлороформу у питній воді / І. В. Данилова // Вісник ЖНАЕУ. – 2016. – № 2 (56), т. 1. – С. 305–311.
2518-7279
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/7630
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет