Запис Детальніше

Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання
 
Creator Пелехатий, М. С.
Піддубна, Л. М.
Кобернюк, В. В.
Гунтік, Т. О.
Пелехатый, Н. С.
Поддубная, Л. М.
Гунтик, Т. О.
Pelekhaty, M.
Piddubna, L.
Kobernyuk, V.
Guntik, T.
 
Subject українська чорно-ряба молочна порода
українська червоно-ряба молочна порода
молочна продуктивність
перебіг лактації
лактаційна крива
вміст жиру і білка
украинская черно-пестрая молочная порода
украинская красно-пестрая молочная порода
молочная продуктивность
ход лактации
лактационная кривая
содержание жира и белка
Ukranian black-and-white dairy breed
Ukranian red-and-white dairy breed
milk production
flow of lactation
lactation curve
fat and protein content
 
Description Проведено порівняльний аналіз основних показників молочної продуктивності та перебігу лактації корів-первісток українських чорно- та червоно-рябої молочних порід в умовах молочного комплексу ТОВ «Івниця» Житомирської області. Встановлено, що корови української чорно-рябої молочної породи мають перевагу над червоно-рябими ровесницями за надоєм за 305 днів лактації (+140 кг) та коефіцієнтом постійності лактації (+3,4%), поступаючись їм за жирномолочністю (–0,04%). Доведено, що корови обох порід добре роздоюються, мають максимальні надої на 1–3 місяцях лактації, мінімальні – на 9–10-х, середньодобові місячні надої зменшуються у 1,5 рази. Динаміка жиру і білка упродовж лактації також аналогічна для корів обох порід – після деякого зменшення на 2–3 місяцях їх вміст стрімко збільшується, досягаючи максимуму наприкінці лактації.
Проведен сравнительный анализ основных показателей молочной продуктивности и течения лактации коров-первотелок украинских черно- и красно-пестрой молочных пород в условиях молочного комплекса ООО «Ивница» Житомирской области. Установлено, что коровы украинской черно-пестрой молочной породы имеют преимущество над красно-пестрыми сверстницами по удою за 305 дней лактации (+140 кг) и коэффициенту постоянства лактации (+3,4%), уступая им по жирномолочности (–0,04% ). Доказано, что коровы обеих пород хорошо раздаиваются, имеют максимальные удои на 1–3 месяцах лактации, минимальные – на 9–10-х, среднесуточные месячные удои уменьшаются в 1,5 раза. Динамика жира и белка в течение лактации также аналогичная для коров обеих пород – после некоторого уменьшения на 2–3 месяцах их содержание стремительно увеличивается, достигая максимума в конце лактации.
The comparative analysis of the essential indexes of milk production and flow lactation of first-calf cows of Ukranian black-and-white and red-and-white dairy breeds in the conditions of dairy complex has been conducted at the «Ivnytsia» LLC in Zhytomyr region. It has been established that the first-calf cows of Ukranian black-and-white dairy breed have the advantage over the red-and-white cows of same age in view of their yield per 305 days of lactation (+140 kg) and coefficient of the lactation permanence (+3,4%), giving them the content of fat in milk (–0,04%). It has been showed that cows of both breeds increase the milk yield well, the maximum yield is observed at 1–3 months of lactation, minimal – at 9–10th, the average monthly yield is decreased in 1,5 times. The dynamics of fat and protein during the lactation period is comparable to cows of both breeds – their content is growing rapidly after reduction at 2–3 months, peaking in the late lactation period.
 
Date 2017-08-03T12:45:16Z
2017-08-03T12:45:16Z
2017
 
Type Article
 
Identifier Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання / М. С. Пелехатий, Л. М. Піддубна, В. В. Кобернюк, Т. О. Гунтік // Аграрна наука та харчові технології. – 2017. – Вип. 2 (96). – С. 199–205.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8130
 
Language uk
 
Publisher Вінницький національний аграрний університет; Академія сільськогосподарських наук Грузії