Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання
|
|
Creator |
Пелехатий, М. С.
Піддубна, Л. М. Кобернюк, В. В. Гунтік, Т. О. Пелехатый, Н. С. Поддубная, Л. М. Гунтик, Т. О. Pelekhaty, M. Piddubna, L. Kobernyuk, V. Guntik, T. |
|
Subject |
українська чорно-ряба молочна порода
українська червоно-ряба молочна порода молочна продуктивність перебіг лактації лактаційна крива вміст жиру і білка украинская черно-пестрая молочная порода украинская красно-пестрая молочная порода молочная продуктивность ход лактации лактационная кривая содержание жира и белка Ukranian black-and-white dairy breed Ukranian red-and-white dairy breed milk production flow of lactation lactation curve fat and protein content |
|
Description |
Проведено порівняльний аналіз основних показників молочної продуктивності та перебігу лактації корів-первісток українських чорно- та червоно-рябої молочних порід в умовах молочного комплексу ТОВ «Івниця» Житомирської області. Встановлено, що корови української чорно-рябої молочної породи мають перевагу над червоно-рябими ровесницями за надоєм за 305 днів лактації (+140 кг) та коефіцієнтом постійності лактації (+3,4%), поступаючись їм за жирномолочністю (–0,04%). Доведено, що корови обох порід добре роздоюються, мають максимальні надої на 1–3 місяцях лактації, мінімальні – на 9–10-х, середньодобові місячні надої зменшуються у 1,5 рази. Динаміка жиру і білка упродовж лактації також аналогічна для корів обох порід – після деякого зменшення на 2–3 місяцях їх вміст стрімко збільшується, досягаючи максимуму наприкінці лактації.
Проведен сравнительный анализ основных показателей молочной продуктивности и течения лактации коров-первотелок украинских черно- и красно-пестрой молочных пород в условиях молочного комплекса ООО «Ивница» Житомирской области. Установлено, что коровы украинской черно-пестрой молочной породы имеют преимущество над красно-пестрыми сверстницами по удою за 305 дней лактации (+140 кг) и коэффициенту постоянства лактации (+3,4%), уступая им по жирномолочности (–0,04% ). Доказано, что коровы обеих пород хорошо раздаиваются, имеют максимальные удои на 1–3 месяцах лактации, минимальные – на 9–10-х, среднесуточные месячные удои уменьшаются в 1,5 раза. Динамика жира и белка в течение лактации также аналогичная для коров обеих пород – после некоторого уменьшения на 2–3 месяцах их содержание стремительно увеличивается, достигая максимума в конце лактации. The comparative analysis of the essential indexes of milk production and flow lactation of first-calf cows of Ukranian black-and-white and red-and-white dairy breeds in the conditions of dairy complex has been conducted at the «Ivnytsia» LLC in Zhytomyr region. It has been established that the first-calf cows of Ukranian black-and-white dairy breed have the advantage over the red-and-white cows of same age in view of their yield per 305 days of lactation (+140 kg) and coefficient of the lactation permanence (+3,4%), giving them the content of fat in milk (–0,04%). It has been showed that cows of both breeds increase the milk yield well, the maximum yield is observed at 1–3 months of lactation, minimal – at 9–10th, the average monthly yield is decreased in 1,5 times. The dynamics of fat and protein during the lactation period is comparable to cows of both breeds – their content is growing rapidly after reduction at 2–3 months, peaking in the late lactation period. |
|
Date |
2017-08-03T12:45:16Z
2017-08-03T12:45:16Z 2017 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання / М. С. Пелехатий, Л. М. Піддубна, В. В. Кобернюк, Т. О. Гунтік // Аграрна наука та харчові технології. – 2017. – Вип. 2 (96). – С. 199–205.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8130 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Вінницький національний аграрний університет; Академія сільськогосподарських наук Грузії
|
|