Вплив мийного засобу «Ензимий» на мікробні біоплівки Enterococcus fаecalis та Escheriсhia coli
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вплив мийного засобу «Ензимий» на мікробні біоплівки Enterococcus fаecalis та Escheriсhia coli
|
|
Creator |
Шинкарук, О. Ю.
Кухтин, М. Д. Шинкарук, А. Ю. Shynkaruk, O. Kukhtyn, M. |
|
Subject |
мікробні біоплівки
матрикс позаклітинні полімерні речовини ензими деградація микробные биопленки внеклеточные полимерные вещества энзимы деградация microbial biofilms matrix extracellular polymeric substances enzymes degradation Enterococcus fаecalis Escherishia coli |
|
Description |
Після незадовільної санітарної обробки технологічного устаткування молокопереробних підприємств на його поверхнях залишаються молочні залишки, які є добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів. Для боротьби з бактеріями Enterococcus fаecalis та Escheriсhia coli, які сформовані у біоплівки, нами розроблено рідкий ензимний мийний засіб «Ензимий», який здатний руйнувати екзополісахаридний матрикс. Результати попередніх досліджень показали, що найоптимальніша протеолітична активність засобу проявляється за температури робочого розчину 60°С, рН 8,35 од. і твердості води 0,357–0,714 мг-екв/л. Встановлено, що оптична щільність мікробних біоплівок Enterococcus fаecalis та Escheriсhia coli зменшується при збільшенні температури ензимного засобу і його тривалості дії, що призводить до руйнування біоплівок. Найбільш активною до мікроорганізмів у біоплівках була концентрація ензимного засобу 0,01 % за температури 60 °С і тривалості дії засобу 60 хв., при цьому оптична щільність біоплівок вважається низькою. После неудовлетворительной санитарной обработки технологического оборудования молокоперерабатывающих предприятий на его поверхностях остаются молочные остатки, которые являются хорошой питательной средой для развития микроорганизмов. Для борьбы с бактериями Enterococcus fаecalis и Еѕсһегісһіа coli, которые сформированы в биопленки, нами разработано жидкое энзимное моющее средство «Ензимий», которое способно разрушать екзополисахаридной матрикс. Результаты предыдущих исследований показали, что оптимальная протеолитическая активность средства проявляется при температуре рабочего раствора 60 °С, рН 8,35 ед. и жесткости воды 0,357–0,714 мг-экв/л. Установлено, что оптическая плотность микробных биопленок Enterococcus fаecalis и Еѕсһегісһіа coli уменьшается при увеличении температуры энзимного средства и его продолжительности действия, что приводит к разрушению биопленок. Наиболее активной к микроорганизмам в биопленках была концентрация энзимного средства 0,01 % при температуре 60 °С и продолжительности действия средства 60 мин., при этом оптическая плотность биопленок считается низкой. Poor sanitation of dairy processing equipment results in milk residue on the surface that becomes a perfect nutrient medium for microbial development. To fight Enterococcus faecalis and Escherishia coli formed in biofilm, we developed a liquid enzyme detergent «ENZYMNYI» capable of destroying extracellular polysaccharide matrix. Previous research showed that the most optimal proteolytic activity manifested at the temperature of working solution of 60°C, pH 8.35 and water hardness 0,35–0,714 mEq/l. Optical density of microbial biofilms of Enterococcus faecalis and Escherishia coli decreases with increasing temperature of an enzyme product and continuity of its effect leading to destruction of biofilms. The enzyme product concentration of 0,01% at the temperature 60°C and duration of 60 min. was the most active to biofilm microorganisms, optical density of biofilms being considered low. |
|
Date |
2017-07-24T11:48:40Z
2017-07-24T11:48:40Z 2017 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Шинкарук О. Ю. Вплив мийного засобу «Ензимий» на мікробні біоплівки Enterococcus fаecalis та Escheriсhia coli / О. Ю. Шинкарук, М. Д. Кухтин // Вісник ЖНАЕУ. – 2017. – № 1 (58), т. 1. – С. 153–160.
2518-7279 http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8080 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Житомирський національний агроекологічний університет
|
|