Вплив позакореневого внесення антидепресанта «Вапор Гард» на вміст сухих речовин та пектинів у плодах яблуні літнього строку достигання
Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вплив позакореневого внесення антидепресанта «Вапор Гард» на вміст сухих речовин та пектинів у плодах яблуні літнього строку достигання
|
|
Creator |
Кисельов, Д. О.
Гриник, І. В. Kiselev, D. Hrynyk, I. Киcелев, Д. А. Гриник, И. В. |
|
Subject |
плоди яблуні
позакореневе удобрення маса плоду сухі речовини пектинові речовини apple fruit foliar fertilizer fruit weight dry matter pectin плоды яблони внекорневое удобрение масса плода сухие вещества пектиновые вещества |
|
Description |
В статті наведено результати досліджень (2015–2016 рр.) щодо визначення впливу позакореневого внесення препарату Вапор Гард на формування показників якості плодів (сухі речовини та пектини) літніх сортів яблуні. Основними біохімічними показниками плодів яблуні є сухі та пектинові речовини. Саме ці характеристики плодів обумовлюють можливість використання яблук у маловідходних переробних підприємствах. Встановлено, що оптимальним є дворазове внесення препарату Вапор Гард у концентрації 0,5 % за 4 та 2 тижні до збору врожаю. За такої схеми внесення маса плодів збільшується на 26,5–55,6 %, вміст сухих речовин на 2,6–4,7 % та протопектину на 6,3–14,3 % порівняно до контролю. Також необхідно зауважити, що при використанні препарату Вапор Гард були повністю відсутні сонячні опіки на плодах, а забарвлення шкірки виявилось більш інтенсивно забарвленим порівняно із контрольним варіантом. Наведена вище схема рекомендована для товарного виробництва плодів яблуні літнього строку достигання.
The article presents the results of research (2015–2016) to determine the effect of foliar application of the drug Vapor Gard on the formation of the fruit quality parameters (solids and pectins) of summer apple varieties. The main biochemical indicators of apple fruits are dry and pectinic substances. This parameters of fruits that make it possible to use apples in low-waste processing plants. It established that there is an optimal application of the drug half board Vapor Gard at 0,5% for 4 and 2 weeks before harvest. In such a scheme making fruit mass increased by 26,5–55,6 %, a solids content of 2,6–4,7% and on protopectins to 6,3–14,3% compared with the control. It should also be noted that when Vapor Gard was used, there were no sunburns on the fruits, and the skin color was more intense compared to the control. The above scheme of making the drug will be recommend for commercial production of apple fruits summer term maturing. В статье приведены результаты исследований (2015-2016 г) по определению влияния внекорневого внесения препарата Вапор Гард на формирование показателей качества плодов (сухие вещества и пектины) летних сортов яблони. Основными биохимические показателями плодов яблони являются сухие и пектиновые вещества. Именно эти параметры плодов обуславливают возможность использования яблок в малоотходных перерабатывающих предприятиях. Установлено, что оптимальным является двухразовое внесение препарата Вапор Гард в концентрации 0,5 % за 4 и 2 недели до сбора урожая. При такой схеме внесения масса плодов увеличивается на 26,5–55,6 %, содержание сухих веществ – на 2,6–4,7% и протопектина – на 6,3–14,3 % в сравнении с контролем. Также необходимо отметить, что при использовании препарата Вапор Гард полностью отсутствовали солнечные ожоги на плодах, а окраска кожицы была более интенсивной по сравнению с контролем. Вышеуказанная схема внесения препарата может быть рекомендована для товарного производства плодов яблони летнего срока дозревания. |
|
Date |
2018-05-02T13:06:52Z
2018-05-02T13:06:52Z 2017 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Кисельов Д. О. Вплив позакореневого внесення антидепресанта «Вапор Гард» на вміст сухих речовин та пектинів у плодах яблуні літнього строку достигання / Д. О. Кисельов, І. В. Гриник // Вісник ЖНАЕУ. – 2017. – № 2 (61), т. 1. – С. 56–59.
2518-7279 http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8801 |
|
Language |
uk
|
|
Publisher |
Житомирський національний агроекологічний університет
|
|