Запис Детальніше

Урожайність сумішок вівса з капустяними культурами залежно від удобрення в умовах Полісся

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Урожайність сумішок вівса з капустяними культурами залежно від удобрення в умовах Полісся
 
Creator Мойсієнко, В. В.
Moysienko, V.
Мойсеенко, В. В.
Панчишин, В. З.
Panchyshyn, V.
Стоцька, С. В.
Stotska, S.
Стоцкая, С. В.
 
Subject сумішка
mixture
смесь
овес
oats
гірчиця біла
white mustard
горчица белая
ріпак ярий
spring rape
рапс яровой
сорти
varieties
сорта
строки збирання
harvest time
сроки уборки
зерно
grain
зелена маса
green mass
зеленая масса
удобрення
fertilization
удобрения
 
Description У статті наведені результати досліджень щодо впливу мінеральних добрив, видового складу капустяних культур та строків збирання на урожайність зеленої маси та зерна однорічних сумішок вівса з хрестоцвітими культурами в умовах Житомирського Полісся. За роки досліджень (2011–2013) було встановлено, що при внесенні мінеральних добрив у нормі N60P60K60 + РКД (Rost-концентрат) сумішки вівса посівного сорту Житомирський з ріпаком ярим сорту Оксамит та гірчицею білою сорту Ослава забезпечують у період цвітіння 30,3–39,2 т/га зеленої маси, що на 16,7–26,7 т/га більше порівняно з контролем. Наростання зеленої маси сумішок відмічалося до фази стиглості зерна. Висота травостою у період бутонізації незалежно від виду капустяних культур знаходилася в межах від 29,5 до 80,3 см; у фазі цвітіння – від 48,5 до 96,4 см; у період плодоутворення – від 53,4 до 101,1 см. Найвищий показник фотосинтетичного потенціалу спостерігався за внесення мінеральних добрив разом з позакореневим підживленням рослин. Порівняно з варіантом без внесення добрив показники були вищими на 6,3–9,5 %, відповідно.
Урожайність зерна сумішок коливалася в межах 3,7–4,4 т/га. Сумішка вівса з ріпаком ярим на удобрених варіантах з використанням азотних добрив забезпечила кращий урожай зерна порівняно з сумішкою вівса з гірчицею білою. Виявлена також ефективність внесення фосфорно-калійних добрив на урожайність зерна, яка підвищувалася при цьому в середньому на 14,6 %. Внесення азотних добрив в нормі 30 та 60 кг/га д. р. на фоні P60K60 підвищило вихід врожаю зерна відповідно на 100,0 і 110,0 % для ріпаку ярого та 54,0 та 63,0 % для гірчиці білої порівняно з варіантом без внесення добрив. Додаткове внесення РКД до мінерального живлення збільшило урожайність зерна у сумішках на 2,7–10,0% порівняно з варіантом удобрення N60P60K60.
The article presents the results of research on the influence of mineral fertilizers, species composition of cabbage crops, and the terms of harvesting on the yield of green mass and grain of annual crops of oats with cruciferous crops in the conditions of Zhytomyr Polissya. During the years of research (2011–2013) it was found that when making mineral fertilizers in the norm, N60P60K60 + LCF (Rost-concentrate), mixtures of oat variety of Zhitomirsky with spring rape variety of Oksamyt and white mustard of Oslava provide during the flowering period of 30,3–39,2 t/ha of green mass, which is 16,7–26,7 t/ha more in comparison with the control. The growth of the green mass of mixtures was noted until the phase of grainy gravity. The height of the grass during the budding period irrespective of the type of cabbage crops was in the range from 29,5 to 80,3 cm; in the flowering phase – from 48,5 to 96,4 cm; in the period of fruit production – from 53,4 to 101,1 cm. The highest index of photosynthetic potential was observed for the introduction of mineral fertilizers along with non-root nutrition of plants. Compared to the non-fertilized version, the indicators were higher by 6,3–9,5%, respectively.
The yield of grain mixtures fluctuated within the range of 3,7–4,4 t / ha. A mixture of oats with rape crops on fertilized variants using nitrogen fertilizers provided the best crop of grain compared to a mixture of oats and mustard white. The efficiency of introducing phosphorus-potash fertilizers on grain yield was also found, which increased by an average of 14,6%. The introduction of nitrogen fertilizers in the normal range of 30 and 60 kg/ha in the background of P60K60 increased grain yield by 100,0 and 110,0% for rape, respectively, and 54,0 and 63,0% for white mustard compared to the variant without fertilizer. Additional addition of LCF to mineral nutrition increased the yield of grain in blends by 2,7-10,0% compared with the fertilizer variant N60P60K60.
В статье приведены результаты исследований по влиянию минеральных удобрений, видового состава капустных культур и сроков уборки на урожайность зеленой массы и зерна однолетних смесей овса с крестоцветными культурами в условиях Житомирского Полесья. За годы исследований (2011–2013) было установлено, что при внесении минеральных удобрений в дозе N60P60K60 + ЖКУ (Rost-концентрат) смеси овса посевного сорта Житомирский с рапсом яровым сорта Оксамит и горчицей белой сорта Ослава обеспечивают в период цветения 30,3–39,2 т/га зеленой массы, что на 16,7–26,7 т/га больше по сравнению с контролем. Нарастание зелёной массы смесей отмечалось до фазы спелости зерна. Высота травостоя в период бутонизации независимо от вида капустных культур находилась в пределах от 29,5 до 80,3 см; в фазе цветения – от 48,5 до 96,4 см; в период плодообразования – от 53,4 до 101,1 см. Наивысший показатель фотосинтетического потенциала наблюдался при внесении минеральных удобрений из совместной внекорневой подкормкой растений. В сравнении с вариантом без внесения удобрений показатели были высшими на 6,3–9,5 % соответственно.
Урожайность зерна смесей колебалась в пределах 3,7–4,4 т/га. Смесь овса с рапсом яровым на удобренных вариантах с использованием азотных удобрений обеспечили лучший урожай зерна по сравнению со смесью овса с горчицей белой. Выявлена также эффективность внесения фосфорно-калийных удобрений на урожайность зерна, которая повышалась при этом в среднему на 14,6 %. Внесение азотных удобрений в дозе 30 и 60 кг/га д. в. на фоне P60K60 повысило выход урожая зерна, соответственно, на 100,0 и 110,0 % для рапса ярового, 54,0 и 63,0 % для горчицы белой по сравнению с вариантом без внесения удобрений. Дополнительное внесение ЖКУ к минеральному питанию растений увеличило урожайность зерна в смесях на 2,7–10,0% по сравнению с вариантом удобрений N60P60K60.
 
Date 2019-01-28T12:55:31Z
2019-01-28T12:55:31Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Мойсієнко В. В. Урожайність сумішок вівса з капустяними культурами залежно від удобрення в умовах Полісся / В. В. Мойсієнко, В. З. Панчишин, С. В. Стоцька // Наукові горизонти. – 2018. – № 1 (64). – С. 3–9.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9480
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет