Запис Детальніше

Запаси: особливості обліку і контролю

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological Universit

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Запаси: особливості обліку і контролю
 
Creator Савченко, Р. О.
Savchenko, R.
Савченко, Р. А.
Савченко, Н. М.
Savchenko, N.
Савченко, Н. Н.
 
Subject запаси
stocks
запасы
контроль
control
оцінка
evaluation
оценка
облік
accounting
учет
товари
goods
товары
перманентна інвентаризація
permanent inventory
перманентная инвентаризация
постійна інвентаризація
constant inventory
постоянная инвентаризация
 
Description Запаси є основою матеріальної бази суб’єктів господарювання. Ефективне управління їх рівнем у сучасних умовах господарювання можливе лише за умови організації формування оптимальної інформаційної бази на основі систем обліку і контролю з метою задоволення інформаційних потреб користувачів. Дослідження інформаційних запитів системи управління дає можливість виокремити напрямки удосконалення завдань, що ставляться перед системами обліку і контролю запасів. Зокрема, доцільним є переорієнтація вищезгаданих систем на потреби управління з метою досягнення оптимального рівня ефективності використання запасів. Визначено, що номенклатурний склад запасів прямо пропорційно залежить від галузевих особливостей підприємств. В зв’язку з цим доведена необхідність ведення трьох рахунків (субрахунків), які будуть давати змогу відокремити інформацію про запаси на складах, передані в споживання та безпосередньо про готову продукцію. Незалежно від того, чи підприємство займається виробництвом продукції, чи займається перепродажем продукції доцільною є організація точної системи обліку із використання сучасних методів автоматизації облікових процесів. Це дасть змогу забезпечувати правильність збереження запасів у заданій формі, якості та кількості.
В ході контролю запасів підприємства можуть використовувати одну із двох типів систем для ведення точних інвентаризацій – перманентну або традиційну, так звану періодичну систему. Використання перманентної інвентаризації є затратним її видом. Запровадження модифікованого виду перманентної інвентаризації забезпечить формування детальних інвентаризаційних записів про наявність та рух запасів у натуральних показниках, що дасть можливість одержати інформацію про рівень запасів в будь-який момент часу поза межами системи обліку.
Stocks are the foundation of the material basis of business entities. Efficient management of their level in modern conditions is possible providing the organization of the optimal information system on the basis of accounting and control principles in order to meet the information needs of users. Investigation of the information requests of the management system makes it possible to distinguish the directions of the tasks improvement related to the systems of stocks accounting and control. In particular, it is advisable to reorient the above systems to management needs in order to achieve the optimum level of stocks efficiency. It is determined that the nomenclature composition of stocks is directly proportional to the branch peculiarities of enterprises.
In this regard, the necessity of conducting three accounts (sub-accounts) has been proved, which will enable to separate information about stocks in warehouses, transferred to consumption and directly about finished products. Regardless of whether an enterprise is engaged in production or in reselling products, it is expedient to organize an accurate accounting system using modern methods of accounting processes automation. This will allow to ensure the correct preservation of stocks in a given form, quality and quantity.
During stock control, enterprises can use one of two types of systems to maintain accurate inventories – a permanent or traditional, so-called periodic system. Using a permanent inventory is costly for its kind. The introduction of a modified type of permanent inventory will provide detailed inventory records on the availability and movement of stocks in natural indicators, which will provide an opportunity to obtain information about the level of stock at any time outside the accounting system.
Запасы являются основой материальной базы субъектов хозяйствования. Эффективное управление их уровнем в современных условиях есть возможным при условии организации формирования оптимальной информационной базы на основе систем учета и контроля с целью удовлетворения информационных потребностей пользователей. Исследование информационных запросов системы управления дает возможность выделить направления совершенствования задач, которые ставятся перед системами учета и контроля запасов. В частности, целесообразным есть переориентация вышеупомянутых систем на нужды управления с целью достижения оптимального уровня эффективности использования запасов. Определено, что номенклатурный состав запасов прямо пропорционально зависит от отраслевых особенностей предприятий. В связи с этим доказана необходимость ведения трех счетов (субсчетов), которые будут давать возможность отделить информацию о запасах на складах, переданных в потребление и непосредственно о готовой продукции. Независимо от того, предприятие занимается производством продукции или перепродажей продукции, целесообразной есть организация точной системы учета по использованию современных методов автоматизации учетных процессов. Это позволит обеспечивать правильность хранения запасов в заданной форме, качестве и количестве.
В ходе контроля запасов предприятия могут использовать одну из двух типов систем для ведения точных инвентаризаций – перманентную или традиционную, так называемую периодическую систему. Введение модифицированного вида перманентной инвентаризации обеспечит формирование детальных инвентаризационных записей о наличии и движении запасов в натуральных показателях, что позволит получить информацию об уровне запасов в любой момент времени вне системы учета.
 
Date 2019-02-20T14:57:45Z
2019-02-20T14:57:45Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Савченко Р. О. Запаси: особливості обліку і контролю / Р. О. Савченко, Н. М. Савченко // Наукові горизонти. – 2018. – № 6 (69). – С. 47–52.
http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9551
 
Language uk
 
Publisher Житомирський національний агроекологічний університет