Запис Детальніше

Комп’ютерна система динамічного слідкування за повітряним та надводним просторами

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Комп’ютерна система динамічного слідкування за повітряним та надводним просторами
 
Creator Клекота, Олександр Олегович
 
Contributor Павловський, Володимир Ілліч
 
Subject алгоритм об’єднаної обробки треків
алгоритм маневрування
автоматизована система бойового управління
 
Description Актуальність теми Посилення обороноздатності є однією з актуальних задач України в сучасних умовах. Важливою складовою цього процесу є підсилення можливостей військово-морських сил (ВМС) по відбиттю атак можливого супротивника.
Особливістю військових кораблів є їх відкритість до нападу зі сторони надводних та повітряних сил супротивника з будь-якого напряму. Тому випереджаюче виявлення військових кораблів або літаків супротивника є життєво необхідним для успішного захисту та протидії нападу.
Виходячи з викладеного розробка корабельних систем оперативного відслідковування повітряного та надводного просторів є вкрай актуальною задачею.
В рамках програми розвитку ВМС України актуальним є створення систем динамічного відслідковування повітряного та надводного просторів кораблів типу "корвет". Основною задачею цих систем є об’єднане опрацювання надводних та повітряних цілей, надання оператору можливості легко оцінювати навколишню обстановку і допомога у вирішенні питань ефективного маневрування судном.
У зв’язку з модернізацією ВМС України встановлені жорсткі рамки частоти оновлення даних, отриманих від радіолокаторів, а саме забезпечення частоти оновлення формулярів цілей 100Гц для не менш, ніж 1000 цілей.
Об’єктом дослідження є інформаційно-управляюча система захисту корабля від можливих загроз.
Предметом дослідження є алгоритми об’єднаної обробки треків цілей та алгоритми маневрування кораблів.
Мета роботи: розробка системи динамічного відслідковування повітряного та надводного просторів та комп’ютерних алгоритмів з маневрування кораблем.
Методи дослідження. В роботі використовуються методи математичного моделювання, системного аналізу та чисельні методи.
Наукова новизна роботи полягає в наступному:
1. Запропоновано засоби об’єднання траєкторій цілі від різнотипних радіолокаторів, котрі забезпечують можливість точної та швидкої оцінки повітряної та надводної обстановки.
2. Запропоновані комп’ютерні алгоритми маневрування корабля, котрі забезпечують високий рівень життєздатності корабля за рахунок швидкої та точної побудови маневру.
Практична цінність. У зв’язку з потребами об’єднання треків цілей від 5 до 10 радарів був запропонований алгоритм об’єднаної обробки треків цілей, котрий задовольняє умовам точності та швидкодії, що забезпечує можливість оперативної реакції на поведінку цілі.
Реалізовані складні алгоритми маневрування, котрі допомагають командиру корабля швидко та безпомилково оцінювати можливі варіанти маневру власного судна в критичних умовах та зберігають важливий час на вирішення інших не менш критичних задач підтримки живучості корабля.
Апробація роботи. Основні положення і результати роботи були представлені та обговорювались на науковій конференції магістрантів та аспірантів та опубліковані у збірнику „Наукові вісті НТУУ «КПІ»”.
Структура та обсяг роботи. Магістерська дисертація складається з вступу, шести розділів, висновків та додатків.
У вступі надано загальну характеристику роботи, виконано оцінку сучасного стану проблеми, обґрунтовано актуальність напряму досліджень.
У першому розділі проаналізована проблема відслідковування надводного та повітряного просторів та представлений аналіз існуючих систем та рішень;
У другому розділі поставлена задача згідно з технічними вимогами до апаратури та програмного забезпечення та запропоновані шляхи її вирішення.
У третьому розділі встановлені вимоги до функціональних характеристик системи динамічного відслідковування надводного та повітряного просторів.
У четвертому розділі описана архітектура та проектування системи.
У п’ятому розділі описані використані в роботі алгоритми функціонування системи.
У шостому розділі описані графічні інтерфейси системи.
У висновках проаналізовано отримані результати роботи, наведені наукова новизна та інноваційність отриманих результатів.
У додатках наведено частину коду програми.
Робота виконана на 91 аркушах, містить 3 додаток та посилання на список використаних літературних джерел з 9 найменувань. У роботі наведено 52 рисунків та 5 таблиць.
 
Date 2019-03-12T17:37:28Z
2019-03-12T17:37:28Z
2018-12
 
Type Master Thesis
 
Identifier Клекота, О. О. Комп’ютерна система динамічного слідкування за повітряним та надводним просторами : магістерська дис. : 123 Комп’ютерна інженерія (Системне програмування) / Клекота Олександр Олегович. – Київ, 2018. – 99 с.
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/26698
 
Language uk
 
Format 99 с.
application/pdf
 
Publisher Київ