Запис Детальніше

Залежність фізико-механічних властивостей бетонних сумішей від виду модифікуючи добавок

DSpace at Ternopil State Ivan Puluj Technical University

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Залежність фізико-механічних властивостей бетонних сумішей від виду модифікуючи добавок
 
Creator Ігнатьєва, Вікторія Борисівна
Скакун, Дмитро Володимирович
 
Contributor Тернопільській національний технічний університет імені Івана Пулюя, кафедра будівельних конструкцій
 
Subject бетонна суміш
модіфікуюча добавка
міцність
624.012
 
Description Постановка проблеми. Сьогодні, високий рівень експлуатаційних характеристик бетонних сумішей, таких як міцність, морозостійкість, водонепроникність, стійкість до корозії, досягається завдяки застосуванню комплексних модифікаторів. Ефективними модифікаторами є добавки пластифікувальної групи на основі високомолекулярних поверхнево-активних речовин (лігносульфонати, сульфонафталінформальдегіди, полікарбоксилати, поліакрилати). Ці добавки можуть істотно впливати на фізико-хімічні процеси структуроутворення та тверднення в’яжучих речовин і, як наслідок, на фізико-механічні властивості бетонних сумішей. Вони мають високий водоредукуючий ефект, що дає змогу зменшити кількість води замішування на 10–30 % у разі збереження заданої рухливості [1-3]. Але, висока вартість високоефективних імпортних модифікаторів стримує їх поширення в Україні. Перед сучасним споживачем стоїть проблема вибору того чи іншого виду модифікатора.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Будівельна індустрія безперервно пропонує нові типи хімічних добавок для бетонів з покращеними властивостями. На українському ринку будівельних матеріалів пропонуються модифікатори, представлені компаніями: «Вест-Інвест Груп», ТОВ «ТВК Байріс», Enaspol a. s., компанія «Полімер Строй» - офіційний представник заводу-виробника CHRYSO і рядом інших. Для правильного вибору добавок з числа пропонованих, необхідні коректні порівняльні випробування в бетонах з використанням місцевої сировинної бази. Значну цінність при цьому представляє інформація, що стосується кінетики твердіння модифікованих бетонів, що впливає на якість бетонування і темпи будівництва.
Метою даної роботи є дослідження впливу добавок пластифікувально-прискорювальної дії на фізико-механічні властивості бетонних сумішей.
Реалізація поставленої мети передбачає вирішення наступного завдання: експериментально оцінити вплив вмісту модифікуючих добавок на міцність бетонної суміші.
Основна частина. Дослідження впливу вмісту модифікуючих добавок на міцність бетонної суміші проводилось з використанням пластифікуючої добавки Вестпласт Т-1Р (лігносульфонат модіфікованій полікарбоксілатом) і добавки CHRYSO Fluid Premia 196. В якості в'яжучого застосовувався цемент М-400, вміст якого в бетонах складав 420 кг на 1 м3 бетону. Як крупний заповнювач застосовувався доломітовий щебінь фракції 5-20 мм з маркою по подрібнюваності М1200. Як дрібний заповнювач застосовувався природний дрібнозернистий пісок з модулем крупності, рівним Мк = 1,6. Добавки вводилися в бетон з останньою 1/3 частиною води замішування. Зміст суперпластифікаторів в бетоні варіювалося в різних частках від маси цементу згідно з представленими виробниками рекомендаціями. Визначення кінетики зміни міцності проводили на зразках розмірами 100 × 100 × 100 мм, що тверділи в стандартних умовах 3, 7 і 28 діб.
Аналіз отриманних данних показав, що міцності бетонної суміші з використанням пластифікуючої добавки Вестпласт Т-1Р та бетонної суміші з використанням добавки CHRYSO Fluid Premia 196 практично однакові. При зменшенні кількості цементу М-400 на 1 м3 бетонної суміші з 470 кг до 420 кг (різниця 50 кг цементу) міцність бетону збільшується на 30-50 кг/см2 і досягає 260-275 кг/см2. Прогрів залізобетону зменшується на 1-1,5 години в залежності від температури повітря. Розхід добавки на 1 м3 бетонної суміші складає 0,3 % від маси цементу, тобто 1,5 кг.
Таким чином, міцність бетону при однаковій витраті добавок Вестпласт Т-1Р і CHRYSO Fluid Premia 196 збільшується практично однаково, прогрів залізобетону також зменшується практично однаково.
Враховуючи те, що вартість добавки Вестпласт Т-1Р в 2,2 рази менше вартості добавки CHRYSO Fluid Premia 196, найбільш економічним є впровадження у виробництво бетонних сумішей з добавкою Вестпласт Т-1Р.
Висновки. Проведені дослідження дозволили зробити наступний висновок: міцність бетонної суміші з використанням модифікуючої добавки Вестпласт Т-1Р рівноцінна міцності бетонної суміші з використанням модифікуючої добавки CHRYSO Fluid Premia 196, що дозволяє використовувати у виробництві найбільш дешеву добавку Вестпласт Т-1Р, отримуючи при цьому економічний ефект.
 
Date 2019-07-04T12:51:45Z
2019-07-04T12:51:45Z
2018-11-18
2018-11-10
 
Type Conference Abstract
 
Identifier Ігнатьєва В.Б. Залежність фізико-механічних властивостей бетонних сумішей від виду модифікуючи добавок / В.Б. Ігнатьєва, Д.В. Скакун // Логос: kolekcja prac naukowych z materialami Miedzynar. naukowo-prakt. konf. «Naukowy i innowacyjny potencjal prezentacji», 18 listopada 2018 r., Opole, Polska. – Rowne: «Volynsky Oberegi» Publishing House, 2018. – Т. 5. - С. 11-12.
978-617-7171-80-4
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/28678
 
Language uk
 
Relation . Баженов Ю. М. Модифицированные высококачественные бетоны / Ю.М. Баженов, В.С. Демьянова, В. И. Калашников. – М.: Изд-во АСВ, 2006. – 368 с.
Изотов В.С. Химические добавки для модификации бетона / Изотов В.С., Соколова Ю.А. – М.: Палеотип, 2006. – 244 с.
 
Rights © Zespół autorów konferencji, 2018
© Kolekcjа prac naukowych «ΛΌГOΣ», 2018
© OP «Europejska platforma naukowa», 2018
 
Format 11-12
 
Coverage Opole, Polska
UA