PERCEPTUAL SIGNS IN THE STRUCTURE OF DICTIONARY DEFINITIONS OF BEVERAGES (BASED ON THE MATERIAL OF UKRAINIAN, RUSSIAN AND ENGLISH LANGUAGES)
Studia Philologica
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
PERCEPTUAL SIGNS IN THE STRUCTURE OF DICTIONARY DEFINITIONS OF BEVERAGES (BASED ON THE MATERIAL OF UKRAINIAN, RUSSIAN AND ENGLISH LANGUAGES)
Перцептивна ознака в структурі словникових дефініцій напоїв (на матеріалі української, російської та англійської мов) |
|
Creator |
Zhuikova, M.
Yodlovska, A. |
|
Description |
Particular attention in linguistics is given to ways of expressing a person’s sensory perception of the world and studying the means of linguistic actualization of this process by identifying the most typical linguistic structures and models. The perceptive sign is an important component of the interpretation, because a person gains knowledge about the world through his perception with the help of the senses. The article compares the verbal description of drinks in dictionaries of different languages, which includes the inserting of perceptual characteristics in the definition and the ratio of perceptual characteristics in the structure of definitions. We have investigated that a perceptual sign helps to identify more precisely the object being described and how it is presented in the dictionaries. The words from the thematic group “drinks” explode the sensory perceptions which are received through the perceptual channels of sensation (sight, taste, smell and hearing). In our opinion, the study of the means of verbalization of perceptual features, as well as their status in the definitions of lexeme, is important because of the anthropocentric orientation of modern linguistics. Особлива увага у лінгвістиці приділяється способам вираження в мові чуттєвого сприйняття людиною навколишнього світу і вивченню засобів мовної актуалізації цього процесу шляхом виявлення найбільш типових мовних структур і моделей. Перцептивна ознака виступає важливою складовою тлумачення, оскільки людина отримує знання про світ шляхом його сприйняття за допомогою органів чуття. У статті здійснено порівняння тлумачення одиниць тематичної групи «напої» у словниках різних мов. Зазначено, що практично всі розглянуті дефініції містять кілька перцептивних ознак, що відносяться до доменів «смак», «запах», «колір», а також їх комбінацій. |
|
Publisher |
Borys Grinchenko Kyiv University
|
|
Date |
2019-07-08
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/289
|
|
Source |
Studia Philologica; № 2 (2018): Випуск 11; 68-73
Studia Philologica; No 2 (2018): Випуск 11; 68-73 2412-2491 2311-2425 |
|
Language |
eng
|
|
Relation |
http://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/289/267
|
|
Rights |
Copyright (c) 2019 Studia Philologica
|
|