Запис Детальніше

Ісаак Самуїлович Туркельтауб – театральний діяч, театрознавець, театральний критик : біобібліографічний покажчик

eKhNUIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ісаак Самуїлович Туркельтауб – театральний діяч, театрознавець, театральний критик : біобібліографічний покажчик
 
Creator б/а
 
Subject Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects
Туркельтауб Ісаак Самуїлович
театр
історія театру
театрознавець
театральний критик
біобібліогрічний покажчик
Полякова Ю.Ю.
 
Description Туркельтауб Ісаак Самуїлович (1891, Оренбург, тепер РФ – 1938, Москва, РФ) – театрознавець, музичний і театральний критик, перекладач, лектор, журналіст, музично-театральний діяч, педагог.
Член Президії Музичного товариства імені М. Д. Леонтовича, член Харківської філії Музичного товариства імені М. Д. Леонтовича. Член правління Спілки журналістів. Членом УТОДІК (Украинське товаритво драматургів и композиторів). Член Єврейської Соціал-демократичної і Єврейської комуністичної партії.
Народився в багатодітній єврейській родині в Оренбурзі. Невдовзі родина переїхала до Пензи. У 1907–1911 рр. за політичну діяльність (від 1905 р. був членом єврейської соціал-демократичної робітничої партії «Поалей-Ціон») висланий до Тургайської області (Казахстан). Повернувшись до Пензи, працював у газеті «Пензенская жизнь» (1911). У 1914 р. закінчив юридичний факультет Юр’ївського університету (тепер Тартуський, Естонія).
Ще до закінчення розпочав викладацьку діяльність: у 1911 рр. працював в Оренбурзі у Вільному університеті А. О. Кисельова, далі – на «народних вищіх курсах» в Одесі (1912) та на єврейських педагогічних курсах (1914) у Вільно (тепер Вільнюс, Литва).
У Вільно редагував газети «Возрождение» и «Последние известия» (1914), друкувався у єврейському російськомовному журналі «Восход» (Петербург).
З 1915 р. перебував у Москві, де був обраний членом правління Спілки журналістів, головою Ліги Інтелігентного Труда, головою Ради депутатів трудової інтелігенції Москви. З другої половини 1917 до квітня 1918 рр. редагував газети «Еврейское слово» та «Мысль». На шпальтах газети «Мысль» розмістив неперевірену інформацію про те, що німці захопили Харків, за що був засуджений Московським ревтрибуналом до 6 місяців примусових робіт.
У 1918 р. Туркельтауб разом з дружиною опинився у Харкові, де займався режисерською, журналістською та педагогічною роботою. З 1919 р. редагував газету «Заря». Після захопленя Харкова військами Денікіна в серпні 1919 року був заарештований за статті, які викривали дії денікінців проти єврейського населення.
Бібліографічний покажчик містить матеріали про життя та діяльність відомого театрального та громадського діяча І. С. Туркельтауба. Найбільш повно представлені статті та рецензії Туркельтауба харківського періоду. Матеріали розташовано у хронологічному порядку.
 
Date 2019-08-29T07:58:02Z
2019-08-29T07:58:02Z
2019
 
Type Book
 
Identifier Ісаак Самуїлович Туркельтауб – театральний діяч, театрознавець, театральний критик : біобібліогр. покажч. / укладач Ю. Ю. Полякова. – Харків, 2019. – 50 с.
http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/14923
 
Language uk
 
Publisher Харків